top of page

How to: kristallen reinigen

Kristallen kunnen energie opnemen uit de omgeving. Dat is niet altijd positief - bijvoorbeeld als er veel ruzie of verdriet is. Daarom is het belangrijk om stenen regelmatig te reinigen, oftewel te ontladen. Ook als je kristallen gebruikt voor healings, is het aan te raden ze voor en na een sessie te resetten of energetisch ‘op te frissen’. En ook als je een steen nieuw hebt aangeschaft, is het goed om hem voor gebruik te reinigen. Een kristal reinigen kun je op verschillende manieren doen, volgens de principes van water, vuur of aarde. Heb je niet veel ervaring met kristallen, begin dan met een ‘droge’ reiniging.

Ontladen van kristallen met hematiet steentjes

Methode 1: Lucht Edelstenen zoals hematiet hebben van zichzelf een reinigende werking en zijn daarmee geschikt om energieën van andere kristallen te absorberen. Stap 1: Maak een kristalbedje van hematietstenen. Je kunt de steentjes in een abaloneschelp leggen of in een schaaltje van aardewerk.

Stap 2: Leg je kristal op het bed van hematietsteentjes.

Stap 3: Geef de intentie mee dat het kristal gereinigd wordt van de energie wat jou niet meer dient. Stap 4: Laat je kristallen 24 uur liggen. Hierna is het weer volledig gereinigd. Daarna kun je het kristal opladen in een abaloneschelp in een kristalbedje van bergkristalstenen. Dit doe je ook 24 uur waarbij je de intentie meegeeft dat het kristal wordt opgeladen met energie wat jou dient.Methode 2: Vuur Je kunt salie, wierook van sandelhout of palo santo (heilig hout) branden en de steen door de rook halen. Stap 1: Brand een bosje salie, palo santo of een wierookstokje. Stap 2: Draai de edelsteen een tijdje rond in de rook. Geef de intentie mee dat het kristal gereinigd wordt van de energie wat jou niet meer dient.


Methode 3: Aarde Een derde manier van reinigen is een kristal in de aarde stoppen. Stap 1: Verzamel aarde van moeder natuur en stop dit in een potje of schaaltje. Stap 2: Begraaf jouw stenen in de aarde en laat ze 24 uur tot drie dagen liggen. Je kan je kristalen ook in de tuin begraven. Zet er dan wel even een stokje bij of een ander herkenningspunt zodat je de kristallen weer makkelijk kunt terugvinden.


Methode 4: Water Reinigen met water kan ook, maar je moet eerst weten of je steen tegen water kan. Stap 1: Schenk lauw water in een schaal, schelp of bakje Stap 2: Leg de stenen in het water en breng je gedachten naar de kristallen Stap 3: Laat de kristallen 24 uur in het water liggen. Ze zijn dan volledig gereinigd.


Welke kristallen en water

Kraanwater bevat kalk en dat tast de zachtere steensoorten aan. De ijzerhoudende en of poreuze mogen niet te lang in water blijven, maar die kun je wel even afspoelen. Een zachtere methode om deze stenen te reinigen is dus met rook, aarde of hematietstenen.


Welke kristallen kan je wel reinigen met water?

agaat

amethist

bergkristal

citrien

jade

rookkwarts

rozenkwarts

tangerine

tijgeroog (liefst lauwwarm water) Welke kristallen kan je het beter niet met water reinigen? calciet

celestien

labradoriet

maansteen

obsidiaan

seleniet

zwarte toermalijn


Opladen van kristallen:

Naast reinigen kun je stenen laden met nieuwe energie. Ook hiervoor zijn verschillende methodes. De meeste heldere stenen baat bij het licht van de zon. “Ik zet mijn bergkristallen bijvoorbeeld regelmatig in de zon.”


Doorzichtige stenen zijn beter af bij het licht van de volle maan en dichte stenen kunnen zich opladen in de aarde. “Dit is een vuistregel. Amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestiet, citrien, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, fluoriet en turkoois kunnen niet goed tegen zonlicht. Ze kunnen verbleken of barsten. Sommige stenen zoals bergkristal en seleniet reinigen zichzelf en hoeven niet of minder vaak gereinigd of opgeladen te worden.Methode 1: bergkristal Nadat je de kristallen hebt ontladen op een bedje van hematiet stenen, kun je het kristal opladen met een abaloneschelp in een kristalbedje van bergkristalstenen. Dit doe je 24 uur waarbij je de intentie meegeeft dat het kristal wordt opgeladen met energie wat jou dient.


Methode 2: de maan

Stap 1: Verzamel de kristallen die je wilt opladen. Stap 2: Vraag aan de maan om jouw kristallen op te laden met positieve energie. Stap 3: Pak een schaaltje en leg je stenen erin, met de intentie om ze op te laden met nieuwe energie. Stap 4: Plaats jouw schaaltje buiten of in het raamkozijn (ook door het glas laden je kristallen goed op). Stap 5: Na een nacht in het volle maanlicht zijn jouw kristallen volledig opgeladen.


Methode 3: de zon

Stap 1: Verzamel de kristallen die je wilt opladen. Stap 2: Vraag aan de zon om jouw kristallen op te laden met positieve energie. Stap 3: Pak een schaaltje en leg je stenen erin, met de intentie om ze op te laden met nieuwe energie. Stap 4: Plaats jouw schaaltje buiten of in het raamkozijn (ook door het glas laden je kristallen goed op). Stap 5: Na een dag in het zonlicht zijn jouw kristallen volledig opgeladen. Let alleen op dat je kristal tegen de zon kan.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Alle producten

bottom of page