top of page
IMG_20211125_232151_175.jpg

Sound Journey

scroll

WAT IS EEN SOUND JOURNEY

Soundhealing in Nederland wordt gelukkiger steeds bekender. Steeds meer mensen leren het kennen en ontdekken de voordelen ervan. Een veel gehoorde reactie die ik krijg is: ""Waarom kennen wij dit niet want het is super fijn!''Het is inderdaad ook heel fijn en wat het prettig is van Soundhealing. Je hoeft niet te kunnen mediteren. Je hoeft niet spiritueel te zijn of in moeilijke houdingen te liggen. Wat wel belangrijk is, is dat je rust wil nemen om te ontspannen, je open wilt stellen voor wat er zich aan dient en dat je wil luisteren met een open hart. 

 

Een Sound Journey is een luisterconcert waarbij ontspanning en bewustwording centraal staan. Het is een geleide fantasie waarbij alle zintuigen gestimuleerd en geprikkeld worden. De geest is vrij om te reizen. Vandaar de naam Sound Journey. Een sound journey is een hele mooie manier om te ontspannen en tot jezelf te komen. Door de diepe vorm van ontspanning is het een soort van thuiskomen bij jezelf.

 

Tijdens het concert zijn er verschillende instrumenten vanuit de hele wereld. Hierbij kun je denken aan Tibetaanse klankschalen, grote (oosterse) gongs, kristallen klankschalen, diverse trommels en drums, verschillende klankstaven, chimes en buizeninstrumenten en andere boventooninstrumenten. Elk instrument heeft zijn eigen klank, frequentie en sfeer. De instrumenten zorgen voor ontspanning en geven de klankreis een bijzondere dimensie.

Een klankreis heeft als doel om te ontspannen, stress los te laten, contact te maken met je lichaam, inzicht te krijgen, het bewustzijn te vergroten en persoonlijke frequentie te verhogen. Er kan tijdens een Sound Journey gewerkt worden met thema’s. Mogelijke thema’s zijn: kracht, persoonlijke groei, een nieuw begin, wijsheid, helen, de zee. Ook de tijd van het jaar of een plaats in de wereld kan een thema zijn, bijvoorbeeld volle maan of de oosterse wereld.


De aandacht tijdens een klanksessie lijkt op meditatieve aandacht. De hersenen worden zó aangesproken dat creativiteit toeneemt. Bestaande denkpatronen kunnen plaatsmaken voor nieuwe gedachten. Zo kun je tot verfrissende inzichten komen en je zelfkennis vergroten.

20231121_153432~2.jpg

HET HERSTELLEND VERMOGEN VAN KLANK

Ontspan met je hele zijn. Het idee dat klank en geluid gezond is voor lichaam en geest bestaat al heel lang. Klanken van onder andere een gong, een trommel of een klankschaal worden al duizenden jaren op verschillende plekken in de wereld gebruikt. En dat is meestal niet voor het plezier, maar vooral om een lichaam wat uit zijn evenwicht is, terug in balans te brengen. Soundhealing wordt het vaak genoemd. Ik noem het ook wel; Healing by Sound.

 

In de oosterse landen wordt gezegd dat het lichaam gezond is als elke cel en elk orgaan in harmonie resoneert met het hele lichaam. En eigenlijk is dat ook zo. Door de verschillende harmonieuze klanken ontstaat er rust en ontspanning. Dit zorgt voor balans en versterken het zelfhelend vermogen van lichaam en geest.

 

De klanken werken in op je hersengolven, waardoor je ontspant. Door het ritme en door de frequentie van de klanken, wordt het mogelijk om ons normale bewustzijn (bèta-status) terug te brengen naar een ontspannen staat (alfa) en zelfs naar een meditatieve of slaap staat (theta & delta). Dit heeft er mee te maken dat het je gedachten uitschakelt. Het lijkt zo simpel om de dagelijkse gedachten uit te zetten, maar dit is voor veel mensen best lastig.

Klank helpt je zo om geestelijk en lichamelijk in ontspanning te komen en kan het herstellend vermogen van je lichaam zijn werk doen. De klanken zijn leidend en nodigen je uit om naar binnen te keren. Te onderzoeken in jezelf. De klanken laten je voelen wat er op dat moment gevoeld mag worden. Wat dienend is aan jouw proces van heling, transformatie en persoonlijke groei.

ELKE TOON HEEFT EEN TRILLING

Wat het werken met klankschalen voor mij zo bijzonder maakt is ten eerste dat mensen er heel enthousiast op reageren en dat het voor iedereen weer anders is. Ten tweede blijft het voor mij elke keer weer bijzonder om te zien wat het effect op mensen is van klank en trilling. De reacties van de mensen is voor mij elke keer weer mooi en bijzonder. Het is zo dat klankschalen en andere instrumenten mooie klanken maken, maar waar het eigenlijk vooral om gaat is de trilling van de klankschaal. Elke toon heeft zijn eigen trilling en frequentie en dat heeft zijn effect op je lichamelijke en geestelijke welzijn. Je kunt het gezang van een klankschaal of een gong tot in het diepste van je kern voelen.

 

En omdat het lichaam voor 70 % uit water bestaat is het een goed geleider van het geluid en trilling. Het lichaam neemt de trilling over. Door deze zogenaamde resonantie voelen we de trilling bewust of onbewust door ons hele lijf. Dit heeft vervolgens een positieve werking op je lichamelijke en mentale gezondheid.

 

Zo kunnen eventuele blokkades, die je onrustig maken of fysieke klachten geven loskomen. Om het wat concreter te maken heb ik een klankschaal gevuld met water. Door de klankschaal aan te slaan of te wrijven ontstaan er trillingen. Dit gebeurt er dus ook in je lichaam. Blokkades kunnen dus letterlijk losgetrild worden in je lichaam.

Screenshot_20230702_193513_Photos_edited.jpg

WAAR KAN EEN SOUND JOURNEY BIJ HELPEN?

Diepe vorm van ontspanning ervaren

Verhogen van energie niveau

Naar binnen keren

Leren mediteren

Dichter bij jezelf komen

Beter kunnen of leren voelen

Een innerlijke reis maken

balans in lichaam en geest

versterken van zelf herstellend vermogen van het lichaam

Uit je hoofd komen

Meer vanuit je hart leven

Meer rust ervaren

Helen op zielsniveau

Je emoties laten stromen

Heldere inzichten opdoen

Antwoorden vinden

Diepere verbinding met jezelf ervaren

Transformatieprocessen

Kleine dingen van het leven (weer) meer waarderen

kristallen en tibetaanse klankschalen klankinstrumenten klanksessie klankschaal sessie utr

LUISTEREN MET JE HELE LICHAAM

In een klanksessie kun je met de verschillende klanken loslaten wat je op dat moment bezig houdt. Echt even uit je hoofd komen en de gedachten-stroom doorbreken. Even los van je ‘monkey mind’. Zeker wanneer je in het dagelijks leven erg druk bent en/of veel stress ervaart, zal je een directe diepe ontspanning voelen, en verlichting van stress en stress gerelateerde klachten merkbaar zijn. Deze ontspanning is een van de mooie resultaten van klank en trilling. Aangezien de trilling van geluid niet alleen door onze oren wordt gehoord, maar door resoneren in elke cel in ons lichaam.


Klanken brengen je terug bij jezelf, ze geven je meer contact met je eigen gevoelens en intuïtie. Dit geeft ruimte, mentale helderheid, creativiteit en energie. Elke keer als mensen uit de klanksessie komen ervaren ze een vredig gevoel. Vaak met een lach op hun gezicht en totaal ontspannen en bevrijd van gedachten en spanning.

Welcome

Wat je in de video hebt gezien, gebeurt dus ook in je lichaam. Eerst ontstaan er trillingen en kleine golfjes in het water. Als het wat intenser wordt, kan het water zelfs gaan springen. De trillingen zijn vaak subtiel. Je kan het soms voelen door tintelingen, kleine schokjes, je buik kan gaan borrelen of je hebt bijzondere sensaties die niet in woorden uit te drukken zijn. Maar het kan ook heel goed zijn dat je verschil in temperatuur kan ervaren. Golven van kou en warmte kunnen elkaar afwisselen.

 

Afhankelijk van hoe gevoelig je bent en je bewustzijnsniveau bepaald de waarneming van de trillingen en andere ervaringen. Soms heb je het niet eens door, maar dat houdt niet in dat er niets gebeurd is. Er gebeurt altijd iets in je lichaam.

 

Als de energie minder goed stroomt in je lichaam, dan stagneert het. We noemen dat blokkades. Soms klein, soms groot. Iedereen heeft ze. Het is niet de vraag heb ik ze. Maar eerder, waar zitten ze. De trillingen en de helende frequenties van de instrumenten werken door tot op celniveau in je lichaam waardoor blokkades ook aangepakt kunnen worden. Vooral met de harmoniserende kristalinstrumenten kan het hele lichaam gereset worden en in balans worden gebracht. Blokkades kunnen letterlijk losgetrild worden in je lichaam waardoor je meer energie krijgt, organen weer beter kunnen gaan functioneren en je weer fijner gaat voelen.

 

Doordat je transpireert tijdens de sessie, naar het toilet gaat of eventueel door een traan verlaat de losgetrilde energie je lichaam. En zo kun je jezelf bevrijden van de energie wat niet meer dient. Dat is soundhealing.

sound meditation utrecht klankschalen soundhealing klankreis meditatie geluid soundbath kl

ONTSPAN... EN KOM HELEMAAL TOT JEZELF
 

bottom of page