top of page

Hersengolven; Dit zijn de verschillende hersengolven tijdens een klanksessie

Bijgewerkt op: 1 jun. 2022

Tijdens een klanksessie gebeurt er veel in je lichaam en je hoofd. Naast de lichamelijke aspecten zoals onder andere tintelingen en trillingen veranderen ook de hersengolven in je brein. Maar hoe zit dat precies? Waar merk je dat aan? In deze blog ga ik je daar meer over vertellen.


Misschien heb je het wel eens gemerkt tijdens een klanksessie. Eerst moet je nog even wennen dat je mag ontspannen. De drukte van de dag zit nog in je lijf. Je denkt nog aan een intens gesprek wat je vandaag had. Het boodschappenlijstje wat je op tafel hebt laten liggen. Je denkt nog aan de taken die je eigenlijk niet af had gekregen.


hersengolven sound meditation utrecht klankschalen klankschaal ontspanning diepe vorm mediteren

Hersengolven geven de activiteit van het brein weer. Aan het begin van de sessie hebben de meeste mensen een hoog hersenactiviteit. Dat is heel normaal. Het hoofd is nog druk en mag rustig worden en ontspannen. Naar mate de sessie verder verloopt wordt dit steeds minder en drijven deze gedachtes verder naar de achtergrond om tenslotte helemaal te verdwijnen.


''Door een klanksessie verhoog je jouw frequentie. Wanneer je dit met regelmaat doet, houd je jouw persoonlijke trilling hoog''.

Hersenactiviteit kan worden gemeten aan de hand van hersengolven. Dit zijn kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn via het aantal trillingen of golven per seconde. Hersengolven worden uitgedrukt in Herz (Hz) en worden gemeten door middel van een elektro-encefalografie (EEG). De tweede meting is amplitude, of hoe sterk de hersengolf is.


klanksessie sound meditation utrecht klankschalen klankschaal
Zomer groepssessie in de natuur

Verschillende hersengolven Hersengolven kunnen worden opgedeeld in vijf verschillende categorieën, gebaseerd op het aantal Hz:


Gamma-golven: 38 tot 80 Hz. Deze golven komen voor bij sterke mentale activiteiten zoals studeren en problemen oplossen.


Bèta-golven: 14 tot 38 Hz. Bèta-golven komen voor wanneer je actief bezig bent en zorgen ervoor dat je je kan concentreren. Bèta is uw normale denkstaat, uw actieve externe bewustzijn en gedachteproces. Zonder bèta zou je niet in de buitenwereld kunnen functioneren. Wanneer er een teveel aan dit soort golven is, ervaar je stress. Tijdens slapen of mediteren neemt de hoeveelheid bèta-golven af.


Alfa-golven: 8 tot 14 Hz. Deze golven zijn actief wanneer je ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens dagdromen of slapen. Het zijn de hersengolven van losgemaakt bewustzijn, visualisatie en zintuiglijke beelden.


Thèta-golven: 4 tot 8 Hz. Thèta-golven zijn het onderbewustzijn. Thèta-golven zijn aanwezig tijdens slapen. Ze komen vaak voor tijdens REM slaap, de fase tijdens slaap waarin je droomt. Je hebt deze slaap fase nodig om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Mensen die slecht slapen hebben dan ook problemen om ervaringen van de dag te verwerken. Ook kunnen Thèta-golven ontstaan tijdens een diepe vorm ontspanning zoals bij een diepe meditatie. Thèta bevat ook het magazijn van creatieve inspiratie en is waar je vaak je spirituele verbinding hebt.


Delta-golven: 0.5 tot 4 Hz. Delta golven zijn je onbewuste geest, de slaapstand tijdens diepe slaap, een fase voor en na REM slaap zijn de delta-golven actief. Ze worden in verband gebracht met het herstelstadium van het lichaam waarin nieuwe cellen worden aangemaakt. Maar wanneer hij in combinatie met andere golven in een wakkere staat aanwezig zijn, doet Delta zich voor als een vorm van radar-informatie uitzoeker - op het diepst onbewuste niveau begrijpen van dingen die we niet kunnen begrijpen door het logische gedachteproces. Delta biedt intuïtieve, empathische afstemming en instinctieve inzicht.


Verandering hersengolven De meeste mensen bevinden zicht bij aanvang de klanksessie in Bèta-golven. Tijdens de klanksessie verandert dit naar Alfa-golven en eventueel naar Thèta-golven. In de Bèta-golven zijn mensen nog erg actief en kost het ontspannen nog moeite. Later in de sessie gaat het ontspannen makkelijker (Alfa-golven) en weer iets later helemaal vanzelf. Tijdens de sessie kun je een een lichte trance komen. Hierin ben je gewoon aanwezig en slaap je niet. Je merkt dit aan het feit dat je af en toe een schokje kan voelen of je krijgt het gevoel dat je er ineens weer bent. Alsof je weg was gevallen. Dit zijn kleine voorbeelden van hoe je in de Alfa- of Thèta-golven begeeft. Sommigen mensen komen in een dromerige fase waarin ze kleuren zien of herinneringen krijgen aan een bepaalde plaats waar je ooit bent geweest. Andere mensen voelen verbinding en liefde met mensen van wie ze houden. Dit is allemaal afhankelijk hoe je sensitieve vaardigheden en intuïtie is ontwikkelend. Andere mensen hebben meer lichamelijke beleving doordat ze heel veel voelen. Voorbeelden zijn dat het lichaam zwaar wordt. Anderen ervaren tintelingen en gevoelens die moeilijker te verwoorden zijn. En zo is het voor iedereen weer anders.


Diepe ontspanning

Door de drukke wereld waarin we leven is het voor veel mensen lastig om in een ontspannen ‘’staat van zijn ‘’ te zijn. Dat is ook de reden waarom zoveel mensen overspannen zijn, gestrest zijn of last hebben van een burn-out.


Door de diepe vorm van ontspannen, wat je ervaart tijdens een klanksessie, kom je echt tot rust. Op het moment dat je dit hebt ervaren, weet je dat deze vorm van ontspannen anders is dan andere vormen van ontspanning. Het is een diepere vorm.


sound therapy klank therapie utrecht klankschalen klankschaal sound meditation
Het verschil: voor en na een klanksessie

Door deze vorm van ontspanning verbeter je het rust- en slaappatroon van je lichaam. Je stimuleert en versterkt het zelfherstellend vermogen. Je maakt contact met je lichaam door te voelen en te ervaren waardoor er verbinding plaatsvindt of verbeterd wordt. Het geeft ook energie. Samen zorgt dit voor een ontspannen zijn en daarmee creëer je balans in lichaam en geest.


Raise your vibration

Door een klanksessie verhoog je jouw frequentie. Wanneer je dit met regelmaat doet, houd je jouw persoonlijke trilling hoog. Ik geloof dat de kracht van klank en trilling in combinatie met mediteren, kan leiden tot transformatie.


Voel je welkom om een klanksessie een of meerdere keren bij mij te komen ervaren. Ik zie er naar uit om je ‘in klank’ te ontmoeten.


Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in mindfulness en soundhealing. Mocht je vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Of kijk voor meer informatie op de informatie pagina's. Of lees de veelgestelde vragen.


Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie


William

569 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Alle producten

bottom of page