In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de klankschaal. Ik laat je kennis maken met de verschillende soorten. Waar komen klankschalen vandaan? Waar worden klankschalen van oudsher voor gebruikt? Welke soorten zijn er? En wat kan je er mee? Je leest het hier.
Klankschalen zijn kommen die bij het aanstrijken ervan een bepaald geluid produceren. Het geluid van dit muziekinstrument heeft een helende en rustgevende werking. De frequentie van de toon die de schaal maakt heeft een bepaalde inwerking op het lichaam en de geest. Vanwege hun werking worden klankschalen ingezet bij meditatie yoga en healing. Daarom heten ze ook wel geneesschalen of geneeskommen. Elke klankschaal is uniek omdat ze vaak met de hand gemaakt zijn en daarom een authentiek karakter hebben.
De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen
Wat doet de trilling van een Klankschaal?
Klankschalen maken uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling. Volgens sommigen voel je het gezang van een geneeskom tot in het diepste van je kern. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water, dat de trilling overneemt. Door deze zogenaamde Resonantie voelen we de trilling door ons hele lijf. Dit zou vervolgens een positieve werking kunnen hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid. En doordat elke schaal een eigen unieke klank heeft, kun je ook afwisselen wat betreft trillingsfrequenties.
Waar komen klankschalen vandaan?
De klankschaal is afkomstig uit de Tibetaans Boeddhistische gebieden rond de Himalaya. Door kenners wordt het instrument daarom ook wel Himalaya klankschaal genoemd. Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong ervan, maar zeker is dat de singing bowl een belangrijk onderdeel is geworden van het Boeddhisme over heel Azië. Wanneer de Tibetaanse klankschaal klinkt, weten de boeddhistische monniken dat het gebed begint. Ook eindigt elke meditatie sessie met de klank van de schaal. Het is de kerkklok van het boeddhisme, om het zo maar te zeggen.
Waar worden klankschalen van oudsher voor gebruikt?
Voor mij is een klankschaal een muziekinstrument. Maar in het Himalayagebied werden klankschalen vaak heel praktisch benut: als eet- drink- en bewaarkom, als offerschaal en bij een gelegenheid als muzikale klankschaal. Waarschijnlijk zijn de schalen geëvolueerd van eenvoudige metalen huishoudkommen naar luxe ceremoniële muziekinstrumenten. Er zijn verschillende soorten klankschalen.
Welke soorten klankschalen bestaan er?
Handgehamerde metalen klankschalen zijn het meest populair. Ze zijn namelijk gebaseerd op instrumenten die al eeuwenlang gebruikt worden bij religieuze gelegenheden in het Boeddhistische Himalayagebied. Handgehamerde schalen bestaan in principe uit een legering van zeven edelmetalen. Hierdoor heeft elke schaal een unieke klank die een duidelijke grondtoon en een rijk spectrum aan boventonen bevat. Het is bij elke klankschaal weer spannend wat voor klanken die voortbrengt! Deze schalen komen meestal uit Nepal, India en Tibet.
Machinaal gemaakte metalen klankschalen zijn te herkennen aan hun gladde oppervlak. Deze schalen kunnen gemaakt zijn van messing, brons of aluminium. Ze worden gegoten in een vorm en in een draaibank zuiver rond afgedraaid. De klank is duidelijk en strak met soms een heel heldere open klank. In China en Japan vind je varianten van deze klankschalen terug.
Machinaal gegoten bronzen klankschalen. Dit type klankschalen komt minder vaak voor in Nederland. Veel mensen hebben deze schalen nog nooit gezien en kennen ze daarom ook niet. Dit zijn speciale schalen uit Japan.
Kristallen klankschalen zijn schalen zijn onbekender dan de handgehamerde klankschalen. Je ziet ze ook minder vaak in Nederland. Maar in populariteit zijn ze terrein aan het winnen. Zelf werk ik er heel graag mee in mijn klanksessies. Voor de meeste mensen zijn ze intenser en ze maken ook een harder geluid. Deze schalen hebben, in vergelijking met de metalen kkankschalen, een diepgaandere functie op het lichamelijke vlak. Ook op emotioneel en het mentale vlak doen deze schalen meer.
Kristallen klankschalen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van bergkristal. Binnen de kristallenleer, valt dit kristal in de kwartsen familie. Om een kristallen klankschaal te krijgen worden de bergkristallen vermalen tot kwartszand. Dit wordt verhit tot ca. 4000 graden en in speciale mallen gegoten. Vervolgens slijpt de maker de schaal in een speciale toonsoort. Dit materiaal is een van de hardste materialen om muziekinstrumenten van te maken. De toon van een kristallen schaal komt vaak overeen met één van de zeven chakra’s. Vandaar dat een set met kristallen klankschalen ook bestaat uit 7 schalen. De schalen worden in Europa, Noord Amerika en Azië geproduceerd.
Voor de meeste mensen zijn kristallen klankschalen intenser en ze maken ook een harder geluid
Worden klankschalen van 7 metalen gemaakt?
Het materiaal waar klankschalen van worden gemaakt is voornamelijk brons. Meestal is dit 97% brons en 3% overige metalen. Brons is een legering (metaalmengsel) van 80 tot 90% koper en 10 tot 20% tin. Koper is een heel zacht metaal, en wordt onder andere voor trompetten gebruikt. Door het te mengen met andere metalen wordt het juist heel hard. Klankschalen worden in principe gemaakt van 7 metalen: koper, tin, ijzer, lood, kwik, zilver en goud. Deze metalen komen overeen met de 7 planeten. Dit is natuurlijk een heel mooi symbolisch verhaal, maar niet heel realistisch. Zo kan kwik bijvoorbeeld niet mengen met andere metalen. Goud en zilver zijn erg duur, en zullen hoogstens in homeopathische verdunning aanwezig zijn.
Hoe ontstaat de bijzondere klank van een klankschaal? En waarom klinkt elke schaal anders?
Ik werk met verschillende klankschalen. De kleinste schaaltjes zijn 7 cm en de grotere zijn tot wel bijna een halve meter doorsnee. Elke schaal heeft zijn eigen karakter en ook een eigen geluid. Je zou denken: hoe groter de schaal, hoe lager het geluid. Maar wees er wel van bewust dat twee handgehamerde schalen van gelijke diameter onderling flink in toonhoogte kunnen verschillen.
De vorm en het materiaal bepalen de klank van een schaal. De komvorm in combinatie met de harde metaallegering zorgen voor intense en complexe tonen.
Klankschalen maken uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling.
Een dikke bodem zorgt voor een lang aanhoudende klank. Dikke wanden geven een relatief hoge toon die langzaam op gang komt en lang aanhoudt. Dunne wanden geven een relatief lage toon die snel aanspreekt maar korter doorklinkt. Als de wanden perfect gelijkmatig van dikte zijn kan de toon heel lang aanhouden en heel zuiver klinken. Handgehamerde schalen zijn vaak wel nabewerkt op een draaibank maar bevatten altijd onregelmatigheden in wanddikte waardoor de klank juist verrassend rijk wordt en soms heel krachtig.
Hoe harder het materiaal waar de schaal van gemaakt is, hoe strakker de toon wordt. Al deze elementen bepalen de klank van de verschillende types klankschalen. Naast de bovengenoemde elementen speelt de techniek en de manier van bespelen ook een grote rol. Er zijn twee basistechnieken om een klankschaal te bespelen: kloppen en aanstrijken.
De eenvoudigste manier om geluid uit je klankschaal te krijgen, is door er met een klopper tegen de bovenrand van de schaal te tikken. De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen. Het mooiste resultaat krijg je als je de klopper met z’n eigen gewicht op de schaal laat vallen.
Voor het aanstrijken van een klankschaal is iets meer oefening nodig. Je strijkt hiermee langs de buitenrand van de schaal zodat er een aanhoudende toon ontstaat. Dit noemen ze ook wel het ‘zingen’ van een klankschaal, vandaar de naam Singing Bowls.
De Tibetaanse klankschalen / metalen klankschalen zitten in de volgende sessies: Sound Journey, Sound Journey XL, Sea Sound Journey, Buddhist Sound Journey, 4 Elementen Sound Journey, Nordic Sound Journey, Gong Sessie, Sjamaanse Drumsessie, Klankmassage en de Chakra Klankmeditatie.
Wil je de Tibetaanse klankschalen zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.
Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in klankschalen. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.
Namaste
William
Comments