top of page

Bergkristal: kenmerken en werking

De bergkristal staat voor de volgende kenmerken:

  • balans

  • genezing

  • harmonie

  • positieve affirmaties

  • reiniging


Werking:

Bergkristal heeft een krachtig genezende en reinigende werking. Het kan hierdoor heel goed ondersteunen bij alle vormen van healing, energetische therapie en spiritueel werk. De steen zuivert het lichaam en de chakra’s en brengt de chakra’s in balans. Het beschermt je energieveld tegen negatieve invloeden zoals bijvoorbeeld straling van mobiele telefoons en computers, negatieve energie van mensen om je heen, milieuvervuiling en wateraders. Bergkristal stimuleert of kalmeert, afhankelijk van wat er nodig is, en brengt harmonie en balans. Het zorgt voor een heldere, geconcentreerde en scherpe geest en maakt neutraal en onbevooroordeeld en helpt je om (voor)oordelen los te laten. Fysiek kan bergkristal voor allerlei klachten gebruikt worden omdat het de natuurlijke balans van het lichaam probeert te herstellen en het immuunsysteem en zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Het werkt vitaliserend, verkoelend, koortsverlagend, reinigend, pijnstillend en heeft hierdoor een positieve werking op bijvoorbeeld brandwonden, ontstekingen, zwellingen, allergische reacties, huiduitslag, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, diarree en reis- of wagenziekte. Naast de algemene eigenschappen van bergkristal, kan de steen geprogrammeerd worden voor elk gewenst doel of affirmatie. Ook versterkt het de werking van andere stenen. Tenslotte is bergkristal heel geschikt voor het reinigen van een ruimte of het opladen van stenen.


Cluster bergkristal

Verzorging

Bergkristal kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.


Metafysische eigenschappen

Chakra: allemaal, maar vooral het kruinchakra.

Sterrenbeeld: leeuw en steenbok.Bergkristal is 1 van mijn favoriete kristallen. Ik draag deze steen dan ook graag bij me in de vorm van een ketting. Ook heb ik in elke ruimte van mijn huis een bergkristal staan voor een fijne ambiance. - William


Ontdek de mooie klanken van de klankschalen. Hieronder zie je mooie klankschalen staan met ieder een eigen geluid. Ze zijn gemaakt van Bergkristal. Inmiddels heb ik meerdere schalen verzameld die ik gebruik tijdens mijn klanksessies.

kristalen klankschalen singing bowls crystal
Benieuwd naar de mooie klanken die deze klankschalen geven? Boek een klanksessie en ontdek het zelf.

 

Ben je enthousiast geworden over bergkristal? Of wil je meer weten? Hieronder volgt nog uitgebreidere informatie. Bron: www.semoea.nl

Wat is bergkristal?

Bergkristal is de ingeburgerde naam voor zuivere, waterheldere kwarts. Kwarts is een zeer veel voorkomend mineraal. Het is vaak onderdeel van andere gesteentes.

Bergkristal is volkomen doorzichtig als glas, tot melkachtig wit door ingesloten piepkleine luchtbelletjes. Is het helemaal wit, wordt het soms ook wel melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd. De meest transparante vorm wordt het meest gewaardeerd.

De kristallen van bergkristal zijn duidelijk zichtbaar en zeshoekig. De top heeft vaak schuin aflopende vlakken, die elkaar ontmoeten in een punt. De zes zijden en de top kunnen regelmatig zijn, of juist zeer onregelmatig.


Bergkristal reinigt, zuivert en versterkt zijn omgeving. Het is een erg belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste edelsteen in de edelsteentherapie. Verreweg de meeste behandelingen gebruiken bergkristal of leden van de kwartsfamilie. De bergkristal wordt gebruikt voor balans, optimaliseren van de energiestroom, bestrijding van duizeligheid en vooral versterking van de werking van andere stenen.


Het is mogelijk om alle klachten en kwalen met uitsluitend bergkristal te helen. Dit kan omdat bergkristal bij uitstek het zelfhelend vermogen van mens en dier ondersteunt en versterkt. Het proces van heling kun je echter vaak versnellen via aanvullende stenen die toegespitst op het aangedane gebied werken.


Herkomst van de naam

De naam kristal komt uit het Latijnse crystallus, dat weer uit het Griekse krystallos (beide: 'kristal, ijs') komt. De oude Grieken en Romeinen geloofden namelijk dat bergkristal eeuwig bevroren water was.


Bergkristal door de eeuwen heen

Bergkristal was al in de Midden-Steentijd (Mesolithicum, 8000-4000 v.Chr.) in gebruik als sier- en heelsteen. Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika zijn vondsteng edaan die wijzen op het gebruik van bergkristal door sjamanen.

In de Romeinse tijd was een bergkristal een krachtig amulet voor de reiziger. Hij zou beschermen tegen ziektes, ongevallen en bevriezing. Sabbelen op een bergkristal was goed tegen de dorst.

Romeinse keizers, zoals Caligula, dronken hun wijn uit bokalen van bergkristal. Zij geloofden dat bergkristal eventuele vergiftiging ongedaan zou maken. Inderdaad verkleurt bergkristal bij het gebruik van de toen bekende vergiften.


In Tibet wordt bergkristal al eeuwen verwerkt in geneeskrachtige instrumenten, zoals bollen en dorjes (symbolisch tweesnijdend zwaard, zie afbeelding links).

Heel bekend zijn de genezende Kristallen Schedels, die vooral gevonden zijn in Midden-Amerika en die meer dan 2000 jaar oud zouden zijn. De Arabieren uit het Midden-Oosten gebruikten bergkristal graag voor het maken van siervoorwerpje en flesjes voor bijvoorbeeld reukwater. Die flesjes zijn vaak fijnzinnig versierd met uitgesneden vogel-, vlinder- en plantmotieven. Ook zijn messen en zwaarden teruggevonden met een handgreep van bergkristal. Er zijn verschillende technieken bekend, die gebruikt werden om bergkristal te bewerken. Veel voorwerpjes hebben Arabische inscripties.

Door de eeuwen heen heeft bergkristal kunstenaars geïnspireerd tot het maken van prachtige voorwerpen. Van ringen, armbanden en kettingen tot drinkbekers, schalen en grotere siervoorwerpen. Zo heeft de befaamde Russische goudsmid Fabergé (1846-1920) veel bergkristal gebruikt in zijn beroemde sieraden en voorwerpen.

In de homeopathie, ontwikkeld op basis van de ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843), is silicea een van de oorspronkelijke (en nog steeds gebruikte) middelen. De chemische formules van silicea en bergkristal zijn identiek.

Bergkristal geeft energie, concentratie, inzicht en inspiratie in moeilijke situaties. Daarom is de kristallen bol waarin waarzeggers en zieners al eeuwen proberen de toekomst te ontrafelen, uiteraard van bergkristal. Door te mediteren met een grotere of kleinere bol van bergkristal, is het ieder af en toe vergund om een blik op verleden of toekomst te werpen.


Bergkristal en gezondheid


Spiritueel

* Bergkristal is niet alleen een versterker van het fysieke lichaam. Ook reinigt en versterkt het alle fijnstoffelijke lichamen. Bergkristal lost energetische blokkades in de chakra's, de ida en pingala, de tussenliggende meridianen en nadi's op en voert ze af.

Als de energetische blokkades vrijkomen, circuleren ze in het fysieke lichaam en moeten ze op natuurlijke wijze afgevoerd worden. Goed drinken! Bij voorkeur natuurlijk bergkristalwater. Zo wordt het zelfhelend vermogen van ons lichaam optimaal ondersteund.

* Regelmatig mediteren met bergkristal helpt je je intuïtie en je innerlijk oog te ontwikkelen.

* Bergkristal reinigt en versterkt de aura. Daarnaast helpt het je jezelf te ontwikkelen in overeenstemming met het goddelijk plan.


Mentaal

* Bergkristal maakt energiek, wilskrachtig, doelgericht.

* Helder inzicht in eigen motieven en drijfveren krijg je door bergkristal regelmatig te beschouwen of ermee te mediteren. Vooral de fantoomkwarts helpt hierbij. De fantoomkwarts kan ook inzicht geven in vorige levens.

* Als je tijdens studeren en leren een bergkristal bij de hand houdt, kun je je beter concentreren.


Emotioneel

* Bergkristal maakt liefdevol, harmonieus en puur. Dit gebeurt omdat door het dragen van bergkristal (sieraden) het hartchakra geopend wordt, Met name de kleurrijke regenboogkristallen ondersteunen dit proces.

* Bergkristal geeft een gelijkmatig humeur.


Fysiek

Bergkristal is het meest neutrale en daardoor veelzijdigste kristal dat we kennen. Het is een panacee, werkt op alle kwalen en aandoeningen. In het algemeen gezegd versterkt bergkristal het zelfgenezend vermogen van ons lichaam.

* Bergkristal bestaat uit zuivere siliciumdioxide. De cellen van al onze weefsels bevatten die stof, met name huid, haar, botten, nagels en tanden. Daarom heeft bergkristal vooral een helende werking op alle klachten die met huid, haar, botten, tanden en nagels te maken hebben, zoals botbreuken, huidkwalen, puistjes, acné, kleine wondjes, eczeem, slecht gebit, brokkelige nagels, bros haar, dof haar, haaruitval, overdadige transpiratie, lijflucht en zweetvoeten.

* Wat bergkristal vooral doet, is het zuiveren, reinigen en versterken van de aura. Het is de perfecte steen voor evenwichtsstoornissen, misselijkheid, reisziekte en zeeziekte.

* Bergkristal regenereert op DNA-niveau.

* Bij darmklachten, zoals diarree, verstopping en winderigheid, helpt de bergkristal heel goed. Draag de steen daarvoor in de broekzak.

* Het dragen van een sieraad van bergkristal kan soelaas bieden bij bepaalde soorten hoofdpijn.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Alle producten