top of page

Sound Journey; de 5 meest gestelde vragen

Bijgewerkt op: 26 jul. 2022

Niet iedereen is bekend met het begrip Sound Journey. Veelal krijg ik vragen van mensen over wat ik precies doe. Daarom vind ik het leuk om enkele vragen eens te behandelen in mijn blog. Misschien staat jouw vraag er wel tussen.


Sound bath Journey klankreis Sound Meditation Utrecht klankschalen klankschaal tongrdrum soundbath singing crystal bowls happy drum kristallen
Ontdek de klanken van de verschillende Tibetaanse klankschalen en Crystal bowls tijdens een Sound Journey

1. Wat is een Sound Journey?

Een Sound Journey is een luisterconcert waarbij ontspanning en bewustwording centraal staan. Het is een geleide fantasie waarbij alle zintuigen gestimuleerd en geprikkeld worden. De geest is vrij om te reizen. Vandaar de naam Sound Journey. Een sound journey is een hele mooie manier om te ontspannen en tot jezelf te komen.


Tijdens het concert zijn er verschillende instrumenten vanuit de hele wereld. Hierbij kun je denken aan Tibetaanse klankschalen, grote (oosterse) gongs, kristallen klankschalen, diverse trommels en drums, verschillende klankstaven, chimes en buizeninstrumenten en andere boventooninstrumenten.


Elk instrument heeft zijn eigen klank, frequentie en sfeer. De instrumenten zorgen voor ontspanning en geven de klankreis een bijzondere dimensie. Een klankreis heeft als doel om te ontspannen, stress los te laten, contact te maken met je lichaam, inzicht te krijgen, het bewustzijn te vergroten en persoonlijke frequentie te verhogen.


Er kan tijdens een Sound Journey gewerkt worden met thema’s. Mogelijke thema’s zijn: kracht, persoonlijke groei, een nieuw begin, wijsheid, helen, de zee. Ook de tijd van het jaar of een plaats in de wereld kan een thema zijn, bijvoorbeeld volle maan of de oosterse wereld.


De aandacht tijdens een klanksessie lijkt op meditatieve aandacht. De hersenen worden zó aangesproken dat creativiteit toeneemt. Bestaande denkpatronen kunnen plaatsmaken voor nieuwe gedachten. Zo kun je tot verfrissende inzichten komen en je zelfkennis vergroten.


Een sound journey wordt ook wel een soundbath, soundhealing, soundmeditatie, ligconcert of klankreis genoemd. Allemaal verschillende benamingen voor een zachte maar bijzondere ervaring voor lichaam en geest. Luister gewoon naar de harmonieuze, rijke klanken van de verschillende klankschalen en andere instrumenten. Ze zijn aangenaam, rustgevend, ontspannend en helend. Kom (opnieuw) in contact met je gevoel, kom thuis bij jezelf of gewoon heerlijk ontspannen.


Elke toon heeft een trilling en dat heeft zijn effect op je lichamelijke en geestelijke welzijn.

2. Hoe ziet zo’n sound journey eruit?

Ik hoor vaak de vraag wat gebeurt er tijdens zo’n sessie. Het is anders dan een ‘gewoon’ concert, waarbij de melodie vaak heel belangrijk is. Bij mijn ligconcerten gaat het niet om muziek, maar om klank. Ik speel op onder andere Tibetaanse klankschalen en crystal bowls. Daarnaast heb ik ook nog andere instrumenten om heerlijk te ontspannen en tot rust te komen.


Een sound journey helpt je de stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. De klank dringt door je denkgeest heen, en daardoor interpreteer je de wereld niet meer, maar je ervaart ‘m. Het is een vorm van diepe meditatie.


crystal chakra bowls utrecht kristallen klankschaal klankschalen sound meditation meditatie soundbath bath journey klankreis klanksessie klanktherapie
De Crystal Bowls hebben ieder eigen toon en horen bij een bepaalde zone van van je lichaam

3. Hoe kan het dat een klankschaal zo’n bijzonder effect heeft?

Elke klankschaal is bijzonder en heeft een eigen geluid. Als je goed luistert hoor je dat elke schaal meerdere tonen heeft. Wanneer een klankschaal aangeslagen wordt, hoor je eerst de toon. Maar waar het eigenlijk om gaat is de trilling. De magie zit in de toon en de kracht zit in de trilling. Elke toon heeft een trilling en dat heeft zijn effect op je lichamelijke en geestelijke welzijn.


Vooral een crystal bowl heeft een sterk harmoniserend en zuiverend effect op zowel lichaam als geest. Voor de meeste mensen zijn ze intenser dan de Tibetaanse klankschalen. Het instrument bestaat al jaren, en is in de geschiedenis voor van alles gebruikt zoals ontspanning, meditatie, yoga en verschillende lichamelijke en geestelijke therapieën.Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de informatiepagina of de pagina met veel gestelde vragen.


4. Wat kan ik verwachten?

Deze vraag wordt eigenlijk door iedereen gesteld. Een klanksessie is echt iets wat je zelf mag ervaren. Een sound journey helpt je de stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. De klank dringt door je denkgeest heen, en daardoor interpreteer je de wereld niet meer, maar je ervaart ‘m. Het is een vorm van diepe meditatie.


Elke sessie is anders en daarmee uniek. Geen 1 sessie is hetzelfde. Want ieder mens is anders. Iedereen ervaart een klanksessie verschillend. Als je rustig luistert, kun je geraakt worden door een klankschaal. Maar het kan heel goed zijn dat op een ander moment dezelfde klankschaal niet hetzelfde effect heeft. Daardoor wordt elke klanksessie verschillend beleefd.


Door de instrumenten ontstaan er klanken en trillingen die zorgen voor een diepe vorm van ontspanning. Deze ontspanning is een van de mooie resultaten van klank en trilling. Aangezien de trilling van geluid niet alleen door onze oren wordt gehoord, maar door resoneren in elke cel in ons lichaam. En omdat het lichaam voor 70% uit water bestaat is het een goed geleider van het geluid. Zo kunnen eventuele blokkades, die je onrustig maken of fysieke klachten geven loskomen. Klanken brengen je terug bij jezelf, ze geven je meer contact met je eigen lichaam, gevoelens en intuïtie. Dit geeft ruimte, mentale helderheid, creativiteit en energie. Ik hoor ook van deelnemers dat ze een vredig gevoel ervaren na een klanksessie.

Het kan heel goed zijn dat je door bepaalde instrumenten herinneringen krijgt. Zo kunnen bepaalde instrumenten je laten denken aan een vakantie in een land of kun je door bepaalde trillingen dingen voelen in je lichaam. Hierbij kun je denken aan tintelingen in je handen of voeten, je buik die zachtjes reageert, golfbewegingen in je lichaam of andere voorbeelden die soms lastig in woorden te omschrijven zijn. Naast het lichamelijke stuk kan een klanksessie ook op emotioneel vlak zeer ontspannend en helend zijn. Het kan zelfs heel bevrijdend werken. Thema's die in je leven spelen, mogen losgelaten worden waardoor heling kan plaatsvinden en balans aangebracht kan worden. Het is een fijne manier om naar binnen te keren zodat je dichter bij je kern kan komen om je leven mooier te maken en waar nodig kan verbeteren.


Het belangrijkst is dat je luistert zonder verwachting, zonder oordeel en met een open hart. Door de verstilling die de klanken brengen, gaat het hart open staan. De hersengolven veranderen en dan kun je je overgeven aan alles wat de sessie je brengt.


Door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf

5. Waarom vraagt iemand een sessie aan?

Dat kan eigenlijk om verschillende redenen. Vaak zie ik dat iemand een drukke baan heeft en behoefte heeft om te ontspannen. Of iemand heeft een druk gezinsleven en wil zijn hoofd leegmaken om zo tot rust te komen. Het kan ook zo zijn dat iemand wil beginnen met mediteren maar dat dat niet goed lukt. Of dat het leren mediteren als moeilijk wordt ervaren. Een klankmeditatie kan heel goed helpen om je hoofd rustig te krijgen. Eigenlijk is het een moment voor jezelf waar je niet gestoord wordt. Een moment waar je even helemaal niets hoeft. Gewoon lekker liggen en ontspannen.


Een sound Journey zorgt er voor dat het stil zijn in je hoofd eigenlijk vanzelf gaat door de klanken. Op die manier is het geen grote inspanning om niets te doen en hoef je ook niet ongemakkelijk in die kleermakerszit te zitten.

Kortom; een rustgevende en bijzondere ervaring en een heerlijk moment met jezelf. Staat jouw vraag hier niet tussen? Of wil je meer weten? Dit waren maar 5 vragen die ik in deze blog beantwoord heb. Bekijk alle vragen op de meest gestelde vragen pagina.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in wat ik doe en wat een sound journey inhoudt. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Met hartelijke groet,


William

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Alle producten