top of page

De sessie van Fleur: Een massage van de geest

Bijgewerkt op: 28 mei

In een maatschappij waarin stress en hectiek de overhand hebben, verlangen

steeds meer mensen naar rust en harmonie. Een van de methodes die de afgelopen jaren aan populariteit wint, is soundhealing. Journalist Fleur Baxmeier dompelt zich onder in de wereld van klankschalen om uit te vinden of dit de balans en ontspanning biedt waar we met z’n allen zo hard naar op zoek zijn.Tekst Fleur Baxmeier - Interview met William de Prouw, soundhealer en oprichter van Sound Meditation. Dit artikel is verschenen in de gezondheidsspecial van de oktober editie van PLUS MAGAZINE - najaar 2023


Ik spits mijn oren om te controleren of ik het goed hoor. Regen! Met bakken tegelijk stort het uit de hemel neer op de grond. Het roffelen wordt steeds luider, bij vlagen lijkt het op hagel. Wat eigenaardig, bij mijn weten stond de zon net nog stralend aan een strakblauwe lucht en was er geen wolkje te zien. Ik heb geen tijd om er lang bij stil te staan, want ondertussen steekt er rond mijn hoofd een windje op. Op mijn armen voel ik zelfs een stevige bries, je zou het stormachtig kunnen noemen. Net als ik me begin af te vragen of ik de zoveelste code geel of code oranje van het KNMI heb gemist, realiseer ik me dat ik me helemaal niet – eurekamoment – in de buitenlucht bevind. In plaats daarvan lig ik op een comfortabel zacht matje in een verduisterde ruimte in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, omringd door mysterieus uitziende instrumenten waarvan de klanken me blijkbaar in zo’n staat van ontspanning hebben

gebracht dat ik even helemaal van de wereld was. Op deze zonovergoten middag maak ik een zogeheten sound journey, ook wel bekend onder de naam soundhealing of klankschaaltherapie. Dat doe ik onder de bezielende leiding van William de Prouw,

oprichter van Sound Meditation.


Ontspannen, luisteren, genieten en meer met een Sound Journey van Sound Meditation
Ontspannen, luisteren, genieten en meer met een Sound Journey van Sound Meditation
''Ik roep altijd dat ik mijn rust vind als ik ga hardlopen of aan pilates doe, maar tijdens de sound journey ervaar ik dat er nog een heel andere, overtreffende trap van tot jezelf komen bestaat'' | Fleur Baxmeier

‘Ik heb een aantal instrumenten klaargezet en geselecteerd,’ vertelt hij me als hij mij heeft binnengelaten in zijn sprookjesachtig ingerichte studio. Groene en paarse lichteffecten dansen over het plafond, grote Boeddhabeelden staan parmantig naast tropische planten en overal waar ik kijk staan glimmende trommels, drums en buizen. ‘De eerste schalen die ik ga gebruiken, zijn Tibetaanse klankschalen gemaakt van een mengsel van goud, zilver, kwik, koper, ijzer, tin en lood,’ wijst William naar achteren. ‘Dat zijn de bekendste producten in de wereld van soundhealing, je hebt ze misschien ook weleens gezien in sauna’s en yogascholen. Daarachter zie je zeven klankschalen gemaakt van bergkristal, wat een zuiverende werking heeft op je lichaam en geest.’

Hij legt uit dat de zeven crystal bowls resoneren met de zeven hoofdchakra’s in mijn lichaam, waardoor het kan zijn dat ik op bepaalde plekken in mijn lichaam ineens een sensatie ervaar die ik niet kan thuisbrengen. ‘Ik kan niet voorspellen wat er precies gaat gebeuren,’ zegt William, ‘want dat verschilt persoon. Maar het komt vaak voor dat mensen een kriebeltje in hun keel krijgen. Het keelchakra hoort bij communicatie en het uiten van je emoties, een plek waar bij veel mensen blokkades zitten. Soundhealing

helpt om de energie in je lijf weer goed te laten stromen, waardoor het je minder moeite kost om je gedachtes en gevoelens onder woorden te brengen. Maar er zijn soms ook mensen die een beetje druk op hun hart voelen, wat in de meeste gevallen te maken heeft met een groot verdriet in hun leven. Soundhealing zorgt dat je beter met deze emoties kunt omgaan, omdat je er vanuit je onderbewustzijn aandacht aan besteed. Je drukt het niet weg, maar je leert om het te omarmen.’


Tibetaanse klankschalen, Chakra Crystal Bowls, koshi, crystal pyramid en meer
Tibetaanse klankschalen, Chakra Crystal Bowls, koshi, crystal pyramid en meer


Waterspetters

Soundhealing, ook wel bekend als klankschaaltherapie, vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude culturen van het Himalayagebergte in Azië. In landen als Nepal, Tibet en India zijn klankschalen al duizenden jaren een integraal onderdeel van spirituele en genezende praktijken. Oorspronkelijk werden de klankschalen gebruikt in religieuze ceremonies en meditatieve rituelen van Boeddhistische monniken. Zij ontdekten dat

de trillingen en tonen die de klankschalen voortbrengen een diepgaand effect hadden op het menselijk lichaam en de geest en begonnen de schalen te gebruiken als instrumenten om meditatie te ondersteunen, genezing te bevorderen en spirituele transformatie te faciliteren. Binnen de traditionele Himalayaanse cultuur werden klankschalen vaak gebruikt door genezers en sjamanen, die geloofden in de kracht van geluid en trillingen om fysieke, mentale en spirituele onevenwichtigheden te harmoniseren. Zo groeide het gebruik van klankschalen als vorm van heling en balans.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de resultaten van klankschaaltherapie leidt tot een verlaging van de bloeddruk en hartslag en een toename van het welzijn en de ontspanning van de deelnemers

William de Prouw creëert en verzorgt verschillende soundhealing sessies op het gebied van klankreizen, klankmeditatie, klanktherapie en Reiki. Hierin staan ontspanning, balans, bewustwording en transformatie centraal.
William de Prouw creëert en verzorgt verschillende soundhealing sessies op het gebied van klankreizen, klankmeditatie, klanktherapie en Reiki. Hierin staan ontspanning, balans, bewustwording en transformatie centraal.

Het waren spirituele leraren, genezers en reizigers die deze kennis naar andere delen van de wereld overbrachten, waaronder Europa en Amerika. In de late 20 e eeuw waaide klankschaaltherapie ook over naar Nederland, waarna het een vast plaatsje kreeg in welnesscentra, meditatiegroepen en therapeutische omgevingen. ‘1 van mijn eerste kennismakingen met klankschalen vond plaats tijdens een rondreis in Bolivia en Peru in 2008,’ vertelt William terwijl hij met zijn vinger langs de rand van een met water

gevulde klankschaal strijkt. ‘Ik had last van gekregen van hoogteziekte en raakte mijn zicht kwijt, wat heel heftig was. De medicatie die ik kreeg hielp niet, wat mij bij een sjamaan bracht die me op cocabladeren liet kauwen en geluid maakte op trommels en schalen. Toen hij me uitleg gaf over de oorsprong en werking van soundhealing, was ik meteen geïntrigeerd. Zeker toen ik een paar dagen na die sessie mijn zicht terugkreeg, waarop ik dacht: dit is niet voor niets op mijn pad gekomen.’ In de jaren daarna verdiepte William zich steeds meer in meditatie, kristaltherapie en klankschalen, wat in

2016 leidde tot de oprichting van zijn eigen bedrijf Sound Meditation. ‘Veel mensen komen bij mij voorontspanning, anderen willen een nieuwe ervaring of ze zeggen: ik kan niet mediteren, maar ik zou het wel graag willen,’ vertelt William, terwijl hij wijst naar het water in de schaal dat inmiddels is gaan spetteren en borrelen. ‘Als ik een klankschaal aansla, dan hoor je het geluid. Maar waar het vooral om gaat, is de trilling. Op het moment dat ik een klankschaal aanraak, gaat de trilling de hele ruimte door. Zodra de trilling bij jou aankomt, ga je dat voelen en waarnemen. Er gebeurt dan eigenlijk hetzelfde als in deze schaal met water, want je lichaam bestaat voor meer dan 70 procent uit water. De trilling gaat via het water door je hele lijf, wat ervoor zorgt dat blokkades loskomen en je organen worden gemasseerd en geprikkeld. Daardoor krijg je meer energie, kun je beter ontspannen en ga je je prettiger voelen.’


Meditatieve staat

Om gemakkelijker in een staat van ontspanning te komen, krijg ik van William een oogkussen. ‘Als je iets zwaars op je hoofd legt, geef je je ogen het signaal: jullie mogen rusten,’ legt hij uit nadat hij me heeft gewezen op welk matje ik kan gaan liggen. ‘Anders gaat ons brein toch zeggen: wat gebeurt er, welk geluid hoor je nu, waar komt het vandaan. Dat leidt heel erg af, want dan willen je ogen op onderzoek uitgaan. Doordat je niet kunt kijken, gaan andere zintuigen harder werken: je gaat beter voelen, ruiken,

horen. Je ervaring van de sessie wordt daardoor rijker. Ik ga naast de Tibetaanse klankschalen en de klankschalen van bergkristal ook twee grote gongs gebruiken, dat zijn de meest resonerende instrumenten binnen de soundhealing en vaak heel populair bij mensen. Verder heb ik een ocean drum staan, waarmee ik geluiden van de zee en regen kan maken. Ik heb ook nog een kristallen harp met allemaal buizen, een rainstick en nog wat andere instrumenten die je allemaal één of meerdere keren gaat horen.’


Lekker luisteren en ontspannen, genieten en meer. Maak een innerlijke reis en kom helemaal tot jezelf tijdens een live soundhealing sessie
Lekker luisteren en ontspannen, genieten en meer. Maak een innerlijke reis en kom helemaal tot jezelf tijdens een live soundhealing sessie

Tijdens de anderhalf uur durende sound journey die volgt, wisselen verschillende klanken elkaar af. Het ene moment zijn de geluiden diep en langzaam, dan weer hoog en sneller. In het begin neem ik elke verandering bewust waar, maar na verloop van tijd zak ik steeds verder weg in een staat van ontspanning die ik in het dagelijkse leven zelden bereik. Als journalist heb ik een drukke baan, met een continue stroom van appjes en mails die om mijn aandacht vragen, ook ’s avonds en in het weekend. Echt relaxen doe ik zelden en voor mediteren heb ik – erg, maar waar – het geduld niet. Ik roep altijd dat ik mijn rust vind als ik ga hardlopen of aan pilates doe, maar tijdens de sound journey ervaar ik dat er nog een heel andere, overtreffende trap van tot jezelf komen bestaat. Het voelt alsof de geluiden van de instrumenten me naar een magisch droomland sturen, ergens tussen slapen en waken in. De klanken werken als een soort massage voor mijn geest, wat de deur opent naar een meditatieve staat en een innerlijke stilte.


''Soundhealing zorgt dat je beter met deze emoties kunt omgaan, omdat je er vanuit je onderbewustzijn aandacht aan besteed. Je drukt het niet weg, maar je leert om het te omarmen'' | William de Prouw

‘We denken dat een avondje op de bank liggen en tv kijken ontspannend werkt, maar tijdens een sound journey ontdek je dat je veel diepere lagen kunt vinden,’ zegt William als ik hem na afloop vertel dat ik me zelden zo relaxed heb gevoeld. Dat zorgt volgens hem niet alleen voor een verregaande staat van ontspanning, ook fysieke klachten als rug- en hoofdpijn kunnen afnemen. Vanwege de reductie van je stresslevel, maar ook omdat je op een zachte manier aan de slag gaat met onverwerkte zaken. Volgens

oude tradities heeft klankschaaltherapie ook een diepgaand effect op ons energetische systeem, omdat het blokkades oplost en onze energiecentra in balans brengt. Daardoor kan de levensenergie vrijer stromen, wat zorgt voor een gevoel van algeheel welzijn en harmonie. In een maatschappij die vaak wordt geregeerd door hectiek en stress, is dat een staat van zijn die ik met liefde omarm. Als ik naar buiten stap, voel ik me serieus als nieuw. Ik kijk omhoog, en verrek, het regent.Wat zegt de wetenschap?

Er zijn een aantal studies en onderzoeken naar klankschaaltherapie uitgevoerd die enig inzicht geven in de potentiële voordelen van klankschaaltherapie. Een studie uitgevoerd in 2016, gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, onderzocht de effecten van klankschaaltherapie op de bloeddruk, hartslag, ademhaling en het welzijn van deelnemers. De resultaten toonden aan dat klankschaaltherapie leidde tot een significante verlaging van de bloeddruk en hartslag,

evenals een toename van het welzijn en de ontspanning van de deelnemers. Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE in 2017, richtte zich op de effecten van klankschaaltherapie op pijn, angst en depressie bij kankerpatiënten. De resultaten suggereerden dat klankschaaltherapie een positieve invloed had op het verminderen van pijn en angst, maar er waren geen significante veranderingen in de symptomen van depressie. Er is meer gedegen en grootschalig wetenschappelijk onderzoek nodig om de effecten van klankschaaltherapie volledig te begrijpen en te bevestigen, dus soundhealing kan niet worden beschouwd als een vervanging van medische behandelingen. Je kunt het wel inzetten als een aanvullende en complementaire benadering van gezondheid en welzijn, bijvoorbeeld als je veel stress hebt of moeilijk kunt ontspannen.


 

Ben je benieuwd wat soundhealing voor jou kan betekenen? Wil je ervaren wat klank en trilling met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak of sluit aan bij een event zodat je het zelf kan ervaren.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in soundhealing en de manier hoe ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie,


William


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Alle producten