In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de Nada Tarangini. Ik laat je kennis maken met dit bijzondere instrument. Wat maakt dit instrument zo bijzonder? Waarom zijn ze zo populair? En wat kan je er mee? Je leest het hier.
Wow! Wat bijzonder, heel mooi! Dat is het eerste wat mensen zeggen als ik ze vraag wat ze van de Nada Tarangini vonden. Het blijft voor mij ook een bijzonder instrument om te bespelen. Het luisteren naar dit instrument wordt door mensen ervaren als energie gevend, rijk, warm en tegelijkertijd heel ontspannend.
Dit snareninstrument geeft vredige klanken die inspireert tot liefdevolle enthousiasme en positiviteit in onze harten
Een Nada Tarangini wordt ook wel een monochord of een snareninstrument genoemd. Het is een eenvoudig instrument dat onder andere door de oude Grieken gebruikt werd om een toonladder mee te meten en te controleren. Het instrument werd gebruikt door Pythagoras en Christiaan Huygens, die er respectievelijk hun stemming van Pythagoras en 31-toonsstemming mee ontwikkelden en controleerden.
Waar is de Nada Tarangini van gemaakt?
De Nada Tarangini is een uniek instrument dat in Nederland gemaakt is. Een monochord bestaat uit een langgerekte klankkast van hout. Over de klankkast zijn in de lengte 1 of meerdere snaren gespannen. In sommige gevallen bevindt zich onder de snaar een beweegbare kam die langs een schaalverdeling geschoven kan worden. Ook latere uitbreidingen van het instrument met meerdere snaren worden monochord genoemd.
Wat maakt de Nada Tarangini zo bijzonder?
De Nada Tarangini heeft een karakteristieke klank. Dit bijzondere instrument bestaat uit ''zingende snaren''. Een hele rij snaren met warme klanken en rijk aan boventonen. De Nada Tarangini wordt meestal maar in twee tonen gestemd. Maar door de manier waarop dit instrument is gestemd, ontstaat er een heel rijk palet aan klanken. De letterlijke betekenis van Nada Tarangini is: Nada=Klank Tarangini=Golf
In het geluid van de Nada Tarangini kun je duidelijk de stilte horen en voelen. De twintig tot dertig snaren van de Nada Tarangini worden in maar twee tonen gestemd. Deze twee tonen smelten samen in een golf en produceren een heel scala van klanken en boventonen. Door de hoeveelheid aan snaren ontstaat er een geluidsgolf van klanken die je mee naar binnen nemen. Dit mooie instrument helpt je naar binnen te keren. Naar een dieper bewustzijn van vrede, rust en stilte.
Waar wordt de Nada Tarangini voor gebruikt?
Dit snareninstrument geeft vredige klanken die inspireert tot liefdevolle enthousiasme en positiviteit in onze harten. Het is dan ook niet voor niets dat dit instrument behoort tot 1 van de klassieke instrumenten binnen de wereld van soundhealing.
De energie die deze snaren voortbrengen, is intens. Het is daarom belangrijk om de klanken goed te doseren.
De Nada Tarangini wordt gebruikt voor begeleiding van Yoga lessen, meditatie, klanktherapie en soms ook in combinatie met zang en andere instrumenten.
Het luisteren naar de Nada Tarangini wordt door mensen ervaren als energie gevend, rijk, warm en tegelijkertijd heel ontspannend
Bespelen:
De monochord kan plat op een tafel, rechtop op een standaard worden bespeeld. In zijn akoestische kwaliteit kan de monochord worden gebruikt als muziekinstrument, voor therapie en voor meditatie.
Tijdens mijn klanksessies bespeel ik dit instrument met mijn handen zonder gebruik te maken van kloppers of strijkers.
De Nada Tarangini harp zit in de volgende sessies: Arabian Sound Journey.
Wil je de Flow Chimes zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.
Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in soundhealing en instrumenten waarmee ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog of de veelgestelde vragen bekijken. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.
In vredige resonantie,
William
Comentários