top of page

Klankschalen zweverig? Ontdek de rationele kant

Bijgewerkt op: 12 apr. 2022

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze klankschalen zien als iets zweverigs. Vaak wordt er gedacht dat ze er niets mee hebben of vind men het vreemd. Maar dat is het eigenlijk niet. Het is vooral iets wat te maken met heeft natuurkunde, gezondheid en ontspanning. Je ziet daarom de klankschaal ook al steeds vaker terug in sauna's met eenvoudige ontspanningssessies. Juist vanuit de rationele kant is dit onderwerp interessant. In deze blog ga ik daar iets over vertellen en hopelijk kan ik je ook inspireren.


klankschaal klankschalen sessie utrecht terwijde leidsche rijn

De natuurkundige wetten laten het heel mooi zien. Wie een steentje in het water laat vallen, ziet hoe er golfjes ontstaan die zich door het water verspreiden. Zo wordt elke watermolecuul in beweging gezet, zowel horizontaal als verticaal. Tijdens een klanksessie gebeurt er als het ware hetzelfde met ons lichaam, dat ook voor ca. 70% uit water bestaat. Met hun veelheid aan frequenties en zachte trillingen zorgen de klanken voor harmonie in alle alle cellen. Een klankmassage heeft een positieve invloed op lichaam, geest en ziel.


Het mooie van deze situatie is, dat je bewust niet alles waarneemt maar dat er onbewust dus veel meer gebeurt

Wat is een trilling?

Trillingen en golven zijn belangrijke zaken in de natuurkunde. Een trilling is een beweging die periodiek herhaald wordt. Een trilling heeft twee belangrijke eigenschappen: de amplitude en de trillingstijd. De amplitude van een trilling is de maximale afwijking van de evenwichtsstand (zie foto). De evenwichtsstand ligt precies tussen de minimale en maximale uitslag in. De trillingstijd of periode is de minimale tijd die nodig is om één volledige trilling uit te voeren, ofwel de kortste tijd die nodig is voordat de beweging zich weer herhaalt. Hieronder zie je een voorbeeld grafiek van een trilling.
Trillingen worden vaak gerelateerd aan golven. De connectie is ook erg snel te maken als je bedenkt dat golven ook periodieke bewegingen zijn. Ze hebben een periode en een frequentie (Hertz). Een golf is een trilling die zich voortbeweegt in de ruimte. De frequentie geeft aan hoeveel golven er per seconde langs een bepaald punt komen en de golflengte zegt hoe lang één golf is. De kristallen klankschalen waarmee ik werk zijn ook gestemd op 432 Hertz. Dit is de natuurlijke “stemtoonhoogte” in het universum. Die toon zit verweven in de natuur, wiskunde, planeetbanen, kortom in het hele universum. Alle klassieke muziek van Bach, Brahms enzovoorts werd van oorsprong gecomponeerd en uitgevoerd vanuit 432 hz.


Wat doet de trilling van een Klankschaal?

Klankschalen maken uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling. Je kunt het gezang van een geneeskom tot in het diepste van je kern voelen. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water, dat de trilling overneemt. Door deze zogenaamde Resonantie voelen we de trilling door ons hele lijf. Dit zou vervolgens een positieve werking kunnen hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid. En doordat elke schaal een eigen unieke klank heeft, kun je ook afwisselen wat betreft trillingsfrequenties.


De trilling van een klankbeleving of klanksessie is niet raar, eng of zweverig. Klank is ook trilling, dat heb je misschien ooit al eens gevoeld als je tijdens een concert of in de club dichtbij de boxen stond. Ons lichaam kan tijdens die trilling cellen ordenen, waardoor we meer ontspanning en rust zullen waarnemen. Naast een ontspannen gevoel zijn er ook mensen die een verlichting van pijnklachten ervaren.


Blokkades lostrillen

Zelf heb ik al jaren last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Deze piep hoor ik non-stop in mijn hoofd en rondom mijn oren. De hoge pieptoon ging dacht en nacht door en hield nooit op. Sinds ik in 2016 ben begonnen met mijn klankschalen is mijn tinnitus verminderd. Nu, jaren later, heb ik met mijn crystal bowls, het tinnitus draagbaar gemaakt. De pieptoon hoor ik nog steeds maar het klinkt niet meer zo hard als toen. Het is minder heftig geworden waardoor het nu dragelijk is.


De trillingen van de klankschalen kunnen dus echt iets ten goede doen voor je lichaam. Je trilt blokkades dus letterlijk en figuurlijk los. De blokkades verlaten het lichaam door middel van transpiratie of door naar het toilet te gaan. Tranen zijn ook een manier waardoor blokkades het lichaam kunnen verlaten en kan dus los staan van verdriet.


De trilling zien

In deze hectische tijd van rennen, druk zijn, volle agenda’s en veel en meer moeten is het juist zo belangrijk om ook eens aan jezelf te denken. Tijd nemen om weer balans te vinden tussen lichaam en geest en daar weer rust in te voelen.


Veel mensen denken meteen dat het allemaal heel “zweverig” is en dat je erin moet “geloven”, maar niets is minder waar. Vaak laat ik aan mensen zien wat trillingen doen. Ik vul dan een klankschaal met water en wrijf de klankschaal aan. Het water komt dan langzaam in beweging waardoor de eerste trillingen ontstaan. Op een gegeven moment, als je langer aanhoudt, gaat het water zelfs springen. Ik heb hiervan in een eerdere blog ook een video van gemaakt. Op deze manier wordt het heel inzichtelijk gemaakt, wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt. De trillingen en het springen van het water zorgen voor tintelingen die je kunt ervaren in je lichaam. Veelal gebeuren dingen ook onbewust in het lichaam. Maar als je niets ervaart, houdt het niet in dat er niets gebeurd...


soundmeditation utrecht klankschalen water trillingen tinteling lichaam
De trillingen en het springen van het water zorgen voor tintelingen die je kunt ervaren in je lichaam

De trilling voelen

Naast de trillingen inzichtelijk maken met water, gebruik ik tegenwoordig ook nog een andere manier. Met deze manier wordt het ook heel concreet waardoor het niet zweverig is. De vorige manier was gericht op het zien van de trillingen. Deze manier is meer gericht op het voelen van de trilling.


Ik gebruik de klankschaalklopper om mijn klankschaal aan te slaan. Ik laat de ander voelen 1 cm afstand van de klankschaal. Op dat moment neem je de trillingen direct waar en voel je de vibraties. Ik doe hetzelfde nog een keer maar ik laat de ander op een afstand van 10 cm voelen van de klankschaal. Nu voelt de ander niets. De trillingen worden niet waargenomen. Ik doe hetzelfde nog een keer maar voordat ik sla, geef ik aan de ander een opgeblazen ballon. Deze wordt vastgehouden op ongeveer 10 cm afstand van de klankschaal. Vervolgens sla ik op de schaal en de trillingen worden nu wel gevoeld door de ander.

Zonder ballon nam je de trillingen niet waar en voelde je ze niet. Maar ze waren er wel. De trilling doet zijn werk, het is iets tastbaars. De ontspanning is voelbaar. Als ik dat zou vertellen zou je dat misschien van mij als waarheid hebben aangenomen. Maar tastbaar was het niet. Het mooie van deze situatie is, dat je bewust niet alles waarneemt maar dat er onbewust dus veel meer gebeurt. De ballon maakt dit heel mooi inzichtelijk.


De trilling doet zijn werk, het is iets tastbaars. De ontspanning is voelbaar.

Ben je geïnspireerd geraakt of nieuwsgierig geworden? Of wil je klanksessie ervaren? Dat is zeker mogelijk! Ik verheug me om jou in de klank te mogen ontmoeten. Misschien laat ik je de bovenstaande proeven met water of met de ballon wel eens in het echt aan je zien zodat je het ook kan ervaren.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in klankschalen. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Namaste


William

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Alle producten