Krijg energie door de Klankstaaf

Bijgewerkt op: 12 nov. 2021

In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de klankstaaf. Ik laat je kennis maken met de verschillende soorten. Waar worden klankstaven voor gebruikt? Welke soorten zijn er? En wat kan je er mee? Je leest het hier.


Klankstaven / Chakra Energy Chimes Utrecht klanksessies
Klankstaven / Chakra Energy Chimes

Wat is een klankstaaf?

Klankstaven zijn ronde, cilinders van metaal. De klankstaaf is gemaakt van een bijzondere aluminiumlegering die rijke, hoge, heldere en lang doorklinkende tonen voortbrengt. De klankstaven zijn aan een draad bevestigd boven een houten basis. Wanneer je een klankstaaf aanslaat, produceert hij een trilling in een bepaalde toonhoogte. Hij is dus gestemd in een bepaalde frequentie.


Klankstaven worden niet alleen in muziek gebruikt, maar ook toegepast in klanksessies en energetische therapie. Daarom worden ze ook wel Energy Chimes genoemd. Met deze instrumenten worden bijvoorbeeld blokkades of verstoringen behandeld. Zelf herken ik dat wel omdat ik ze tijdens mijn klanksessies vaak gebruik als mensen in slaap vallen. Met 1 slag op een klankstaaf krijg je gelijk energie en ben je weer bij de les. Het geluid trekt gelijk de aandacht en zorgt weer voor focus.


Als je goed blijft luisteren naar de toon en het blijft volgen tot het wegsterft, dan wordt het niet alleen stil in de omgeving maar ook stil in het hoofd

Klankstaven voor healing

De geluidstrillingen die deze Energy Chimes voortbrengen zijn rijk aan natuurlijke boventonen, die een harmoniserende en regenererende uitwerking hebben, waardoor helderheid, concentratie en diepe ontspanning ontstaat. De ongelooflijke resonantie helpt tevens bij het richten van de aandacht tijdens meditatie. Ook perfect voor Feng Shui energiewerk en bij het in balans brengen van de chakra’s.


Klankstaven geven een bepaalde trilling per seconde af, het aantal Hertz (Hz). In holistische tradities, zoals hindoeïsme, boeddhisme en wicca, wordt die trillingsfrequentie als energie gezien. Volgens het holisme bestaat alles namelijk uit energie. Die kun je met je zintuigen waarnemen: je voelt je lichaam of hoort een muziekje. Daarnaast zijn er ook subtielere energievormen. Dat zijn bijvoorbeeld emoties, gedachten, woorden of intenties. Net zoals verschillende toonhoogten, zijn er dus ook verschillende energiefrequenties. Sommigen kun je makkelijk in je fysieke lichaam voelen, anderen vergen meer concentratie.


Volgens deze principes is alles op de wereld ontvanger en uitzender van energie. Je kunt dus bepaalde delen van jezelf of een ander ‘helen’ met trillingen. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals ontstekingen of pijn. En dus ook subtielere verstoringen, zoals psychische of spirituele problemen. In het holisme geldt: alles is met elkaar verbonden. Je kunt geluid daarom inzetten om via het lichaam de geest te helen, en andersom!


Klankbuizen en staven worden gebruikt in muziek- en klanktherapie, chakra-balancering, Nada Yoga, Feng Shui, edelsteen- en kristaltherapie of tijdens massage, meditatie of ontspanning. De Ohm-staven zijn ook ideaal om mee te zingen, chanten of de ohm-mantra te reciteren. Je kunt er dus ontzettend veel kanten mee op!


utrecht klankstaven klankstaaf Koshi sound journeys klanksessie ontspannen ontladen
Naast klankstaven zijn Koshi ook erg geliefd tijdens sound journeys

De geluidstrillingen die deze Energy Chimes voortbrengen zijn harmoniserende en regenererende uitwerking hebben, waardoor helderheid, concentratie en diepe ontspanning ontstaat.

Welke soorten Klankstaven zijn er?

Er zijn verschillende soorten klankstaven. Hierbij kun je denken aan:


Chakra Klankstaven;

Healing klankstaven gebaseerd op de noten en basisfrequenties van de 7 chakra’s. Alle klanken van de regenboog!


Planeet Klankstaven;

Staven die zijn afgestemd op trillingen en frequenties van ons zonnestelsel. Dit zijn dus astrologische instrumenten


Engelen Klankstaven:

Klankstaven afgestemd op zuivere, hoge engelen-frequenties.


klankstaaf klankstaven utrecht soundmeditation
Klankstaven Chakra's van Sound Meditation Utrecht

Chakra Energy Chimes:

Zelf werk ik in mijn sessies met de Chakra Energy Chimes. Deze serie heeft verschillende soorten die allemaal weer anders klinken. En daar zijn de meeste mensen blij mee want van deze geluiden is het zeker niet erg om variaties te hebben. Er zijn 7 verschillende klankstaven binnen de Chakra serie.

  1. Basischakra frequentie 194.18 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 3106.88

  2. Heiligbeenchakra frequentie 210.42 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 3366.72

  3. Zonnevlechtchakra frequentie 126.22 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 2019.52

  4. Hartchakra frequentie 136.1 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 2177.6

  5. Keelchakra frequentie 141.27 Hz Frequentie van het hogere octaaf - 2260.32

  6. Voorhoofdchakra frequentie 221.23 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 3539.68

  7. Kruinchakra frequentie 172.06 Hz. Frequentie van het hogere octaaf - 2752.96


Hoe bespeel je de Klankstaaf

Om een optimaal geluid te geven is de klankstaaf op een speciale manier aan een houten basis bevestigd. Met een houten klopper kun je de klankstaaf aanslaan en de toon komt vrij. Het zijn vaak hoge tonen die gelijk de aandacht krijgen. Zelf heb ik last van Tinnitus en wanneer ik een klankstaf bespeel, heb ik er geen last meer van. Het geluid van de klankstaaf zorgt ervoor dat ik de pieptoon van het oorsuizen niet meer hoor. Letterlijk en figuurlijk een bevrijding. De tonen blijven vaak lang naklinken. Daarom is het vaak ook een fijn instrument voor meditatie. Het zorgt er voor dat gedachtestromen stoppen. Als je goed blijft luisteren naar de tonen en het blijft volgen tot het wegsterft, dan wordt het niet alleen stil in de omgeving maar ook stil in het hoofd. De gedachten stoppen en het ontspannen kan beginnen.

Elke Klankstaaf heeft een specifieke energie gevende toon en kan harmonieus met alle anderen worden gespeeld. Ben je benieuwd hoe ze klinken? Gun jezelf een heerlijke en ontspannende klanksessie.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in mijn instrumenten. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Ik wens je een fijne dag in vredige resonantie.


William

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven