Mediteren moeilijk? Maak het jezelf makkellijk

Hebben we dat niet allemaal wel eens gedacht? Mediteren is zo moeilijk! Ik zou het wel willen, maar… ik kan het niet, heb er geen tijd voor, weet niet hoe het moet, etc etc. Herkenbaar? Laat mij je helpen om van start te gaan, door eerst eens uit te leggen wat meditatie eigenlijk is en hoe je met bepaalde artikelen mediteren kan vereenvoudigen voor jou.


klankschalen mediteren utrecht soundmeditation
Klankschalen, kaarsen en geuren kunnen op een fijne manier ondersteunen met mediteren

Meditatie is een concentratieoefening met als doel inzicht krijgen in je geest en deze 'fit' te maken. Door meditatie train je je bewustzijn om waar te nemen wat er in je omgaat, patronen te herkennen, erkennen en vervolgens transformeren. En net zoals spieren in de sportschool vooral groeien door met regelmaat te trainen, zo ontwikkelen ook je mindvaardigheden door regelmatig te mediteren. In mijn vorige blog Mediteren maakt gelukkig lees je nog meer over de voordelen van mediteren.


Er bestaan allerlei manieren om te mediteren: je kunt je concentreren op de ademhaling, op een bepaald voorwerp, bijvoorbeeld een kristal, op het zingen van een mantra, op visualisatie of een klankmeditatie waarbij je een begeleide luistermeditatie ondergaat. Alle verschillende meditatietechnieken hebben hun functie. Afhankelijk van wat jij wilt trainen of wat je ligt, kun je voor de ene of de andere vorm kiezen.


Begin jouw meditatie met een zintuiglijke rituele handeling

Meditatie artikelen

Op zoek naar meditatie artikelen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres voor een breed scala aan producten die je meditatiebeoefening kunnen ondersteunen. Kunnen ondersteunen, want in de basis heb je voor meditatie natuurlijk alleen maar je eigen lichaam en geest nodig. Echter, prettige, goed vormgegeven meditatie producten kunnen je beoefening naar een hoger plan tillen. Want onze bodymind reageert op zijn omgeving, op geuren, geluiden, kleuren en vormen. Wij mensen zijn gewoontedieren. De associatie met een bepaalde ruimte of bepaalde voorwerpen, kunnen je mind helpen richten. En dit kun je inzetten bij je meditatie beoefening.


Maar hoe helpen meditatieproducten hier nu bij? Een goede vraag. Welke meditatievaardigheden je ook gaat trainen, een kwaliteit van de menselijke geest is het vormen van gewoontepatronen. Onder andere door conditionering. Bijvoorbeeld, als wij naar onze slaapkamer gaan en in bed gaan liggen, dan is ons lichaam geconditioneerd om te gaan slapen. En deze conditionering zit zo diep dat er zelfs biologische stoffen zoals melatonine worden aangemaakt die de slaap faciliteren. Dit wordt gefaciliteerd door de ruimte waar je naar toe gaat (slaapkamer), de lichaamshouding (liggen), etc.Door met regelmaat en met gebruik van vaste voorwerpen of rituelen te mediteren, worden je lichaam en bewustzijn geconditioneerd om ‘in meditatie’ te gaan. Oftewel, om prikkels van de buitenwereld te laten voor wat ze zijn, fysiek te ontspannen en mentaal te focussen op de beoefening.


Meditatieplaats inrichten

Richt voor jezelf een vaste plek in waar je gaat zitten mediteren. Dat kan in een aparte kamer zijn of een vaste plek waar je je meditatiemat en meditatiekussen neerlegt. Ook het gebruik van elke keer een zelfde omslagdoek of sjaal kan horen bij je ritueel van gaan mediteren. Deze gebruiken zie je onder andere terug in de Tibetaanse kloosters, waar elke monnik of non zijn/haar vaste zitplaats en attributen heeft.Een ontspannen afmosfeer met kaarsen en wierook

Daarnaast kun je ook zintuiglijke rituele handelingen gebruiken om je meditatiesessie te beginnen. Brand bijvoorbeeld een kaarsje en een stokje wierook of verdamp etherische olie met een geur die jij aangenaam vind.
Ook het gebruik van rituele instrumenten zoals klankschalen kunnen gebruikt worden om het begin en einde van een meditatiesessie te markeren. Handige hulpmiddelen bij de training van je geest.


Ik hoop dat je nu wat meer inspiratie hebt gekregen in wat mediteren voor jou en jouw leven kan doen. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Namaste


William


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven