Aanschouw de kunst van de Mandala Gong

In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de artistieke deep gong van Grotta Sonora. Ik laat je kennis maken met dit kunstzinnige instrument. Waar komen deze gongs vandaan? Waar worden deze bijzondere gongs van gemaakt? Je leest het hier.


Wat is een Gong?

Voordat ik uitgebreid stil sta over de speciale Grotta Sonora gong, wil ik eerst stil staan bij wat een gong precies is. Een gong is een Oost- en Zuidoost-Aziatisch muzikaal percussie-instrument dat de vorm aanneemt van een platte, ronde bronzen schijf waarop met een speciale hamer wordt geslagen. De schijven hebben weinig grondtonen maar veel zuivere boventonen. Deze klinken ook lang door. In mijn eerder verschenen blog heb ik meer achtergrondinformatie over de gong.


Het ontstaan van Grotta Sonora

Grotta Sonora is binnen de gongwereld een begrip. Het is een uniek en een eigenzinnig concept. Het is in 2016 ontstaan als een project voor het ontwerpen en bouwen van handgemaakte experimentele muziekinstrumenten. Grotta Sonora vertaald uit het Italiaans betekend letterlijk klankgrot.


grotta sonora utrecht gong sessie gongbath soundbath leidsche rijn terwijde vleuten de meern
Grotta Sonora grot in Italië

De eerste instrumenten werden vervaardigd in een grot van Etruskische oorsprong in het Italiaanse Calcata, een oud middeleeuws dorp in de Treja-vallei, afgesloten voor Rome. In de grot bouwden ze geluidssculpturen waar ze met de klanken van verschillende soorten metaal experimenteerden. Het idee is om een ‘orkest’ van unieke instrumenten te maken die mensen in contact kan brengen met klank en de bijbehorende resonanties. Dankzij de ervaring die zij hebben opgedaan tijdens het bouwen van deze instrumenten, specialiseerden ze zich in het maken van bijzondere klankinstrumenten. De grot bleek de perfecte plek om deze nieuw vervaardigde instrumenten te bespelen, waarmee het project "Grotta Sonora" van start ging.


Heb jij altijd al een gong van Grotta Sonora willen horen? Dat kan nu bij Sound meditation in Utrecht

Het project is naar idee van Madhava Carrara en Margherita Cioffi, ambachtslieden en muzikanten, begonnen dit project voort te bouwen op hun persoonlijke experimenten met geluid, waarbij ze verschillende soorten metalen gebruikten. Madhava Carrara is een muzikant, percussionist en ambachtsman die is opgegroeid in een omgeving die sterk beïnvloed is door de Indiase cultuur. Hij experimenteert al jaren met het ambacht van het maken van snaar-, blaas- en percussie-muziekinstrumenten, waarbij hij gebruik maakt van een breed scala aan materialen, waaronder gerecycled afvalmateriaal. Na een aantal jaar geëxperimenteerd en gewerkt te hebben met ijzer en staal, kozen ze voor een nieuwe staallegering die ze Sacred Metal noemen.Inmiddels heb ik 1 van hun bijzondere en prachtige creaties in mijn bezit en geef ik speciale gong klankmeditatie sessies in Utrecht. Op dit moment in Utrecht uniek om te zien en te horen. Een gong sessie is geschikt voor iedereen! Heb jij altijd al eens een gongsessie willen ervaren? Of een gong van Grotta Sonora willen zien en horen? Maak dan een afspraak.


Mijn gong van Grotta Sonora heeft in de grot gehangen en is nu in mijn bezit gekomen. Met deze gong mag ik nu mensen laten ontspannen en helemaal tot zichzelf laten komen. Deze gong is van de speciale lijn: Deep gong. Deze gongserie dankt haar naam aan de bredere gevouwen rand, waardoor de grondtoon, of het hart, meer kan resoneren en aanwezig blijft in het totale geluid.


Elke gong in de Grotta Sonora Deep gongs heeft zijn eigen, unieke looks en ontwerp. Elke gong is niet alleen mooi van klank, maar staat op zichzelf als een kunstwerk. Deze gong heeft mooie mandala cirkels in allemaal verschillende kleuren. Ik noem hem dan ook de Mandala Rainbow Gong. Het is een extra groot formaat van 34 inch of te wel 86 centimeter. Het grote formaat zorgt ook voor een ''groot geluid''. Toen ik hem voor de eerste keer hoorde was ik onder de indruk en direct verkocht.


De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen

Wat doet de trilling van een gong?

Gongs maken uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling. De trillingen van de gong voel je tot in het diepste van je kern. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water, dat de trilling overneemt. Door deze zogenaamde resonantie voelen we de trilling door ons hele lijf. Dit heeft een positieve werking op je lichamelijke en mentale gezondheid.


Formaten gongs

Gongs zijn er in allerlei maten en in verschillende kwaliteiten. Dat geeft natuurlijk ook weer verschillende belevingen met geluid en trilling. De kleinere maten van de gongs en de tafel gongs (18 tot 30 cm) klinken meer als bellen, vanwege de geringe dikte van het metaal en de kleinere doorsnee. De middenmaat (40 tot 60 cm) is het meest populair, vanwege de breed te gebruiken klank in combinatie met het gegeven dat hij goed te vervoeren is. Ze worden veel gebruikt bij klanksessies en ook door drummers in rockbands. Als ze bespeeld worden met een drumstok met nylon punt klinken ze meer als spiraal-gongs, zoals gebruikt in ouderwetse klokken die het uur slaan.


Ik werk graag in mijn klanksessies met de mooiste instrumenten of met hele bijzondere die je niet zo vaak ziet. Daarom heb ik gekozen voor een zeer grote gong van meer dan 70 cm en voor een gong die extra zwaar is van gewicht. Doordat de gong zwaarder is dan de meeste andere gongs, heeft de gong een betere kwaliteit met een nog rijker geluid. Mijn tweede gong, van Grotta Sonora is nog groter en heeft weer hele andere klanken. Ze vullen elkaar mooi aan met hun verschillende klankkleuren.


gong gongsessie utrecht terwijde leidsche rijn sound journey klanken
Ontdek alle geluiden van de gong

Waar wordt de gong van oudsher voor gebruikt?

Voor mij is een gong een muziekinstrument. Maar de gong is al millennia een Chinees instrument en had verschillende doeleinden waarover ik al eerder geschreven heb.


Gongs voor healing

Tijdens de gongsessies bespeel ik de gong met speciale gonghamer. Deze wordt ook wel gongklopper genoemd. De grote bronzen schijf heeft weinig grondtonen maar veel zuivere boventonen. Deze klinken ook lang door. De gongkloppers waar ik graag mee speel hebben een speciaal zachte vacht. Door de vacht produceren ze warmere tonen die fijn klinken. Omdat ik liever niet met dierenvachten werk, heb ik gekozen voor een synthetische lamvacht.


Met verschillende slagtechnieken en het variëren van verschillende gonghamers hoor je diverse tonen en geluiden wat zorgt voor een gevarieerd klankbad. Uiteraard heb ik naast mijn gonghamers ook andere gongstrijkers om bijzondere tonen en onaardse geluiden uit de gong te halen die je waarschijnlijk niet verwacht.


De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen. Als je voor een gong staat, en er wordt op geslagen, dan voel je de trillingen die vrijkomen door de slag. Deze gaan helemaal door je lichaam heen. Heel bijzonder! Een echte reset van je lijf. De intensiteit van de gong is weer heel anders dan die van de klankschalen. De gong is vele malen krachtiger, intenser en daardoor ook qua sfeer heel anders. De gong is zeer geschikt voor healings en het het resetten van je lichaam. Heb je last van stress, spanning of opgejaagd gevoel? Dan is een gongsessie geschikt om weer helemaal tot jezelf te komen.


Met de variatie van geluiden en klanken kun je ook met een gongsessie een innerlijke reis maken. Kortom: echt een beleving en een ervaring op zich!


soundhealer utrecht klankschaal klankschaalspecialist klankheler klanktherapeut

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Leuk dat je je verdiept hebt in soundhealing en mindfulness. Ik hoop dat je nu wat meer te weten bent gekomen over de instrumenten waarmee ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Ik wens je een fijne dag in vredige resonantie.


William

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven