top of page

Ontdek de kracht van de Chao Gong

Bijgewerkt op: 27 jun. 2023

In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de gong. Ik laat je kennis maken met de verschillende formaten. Waar komt gong vandaan? Waar worden gongs van oudsher voor gebruikt? Welke soorten zijn er? En wat kan je er mee? Je leest het hier.



Wat is een Gong?

Een gong is een Oost- en Zuidoost-Aziatisch muzikaal percussie-instrument dat de vorm aanneemt van een platte, ronde bronzen schijf waarop met een speciale hamer wordt geslagen. De schijven hebben weinig grondtonen maar veel zuivere boventonen Deze klinken ook lang door. Moderne gongs worden gemaakt van (voornamelijk) elektrolytisch koper en tin.


Traditioneel wordt een gong aangeslagen met een grote zachte viltbol-hamer, waardoor er een rollend geraas hoorbaar wordt dat eigen is voor dit soort gongs. Ze worden gevormd door beide zijden te bewerken met speciale hamers, waardoor ze hun typische oppervlak krijgen.



Waar komen de gongs vandaan?

De vroegste vermelding van gongs is te vinden in Chinese verslagen uit de zesde eeuw, waarin werd vermeld dat het instrument afkomstig was uit de westelijke regio's (een regio die het huidige Tibet, Xinjiang en Centraal-Azië samenbrengt). De term gong is ontstaan in de Indonesische eiland van Java . Wetenschappelijk en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat Birma, China , Java (Indonesië) en Annam de vier belangrijkste productiecentra van gong in de antieke wereld waren. De gong vond zijn weg naar de westerse wereld in de 18e eeuw toen het ook werd gebruikt in de slagwerksectie van een symfonieorkest.


De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen

Wat doet de trilling van een gong?

Gongs maken uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling. Volgens sommigen voel je de trillingen van de gong tot in het diepste van je kern. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water, dat de trilling overneemt. Door deze zogenaamde Resonantie voelen we de trilling door ons hele lijf. Dit heeft een positieve werking op je lichamelijke en mentale gezondheid.


Chao gong (tam-tam)

De Chao gong is de gong die ik in mijn instrumentarium heb en waarmee ik werk in mijn gongsessies in Utrecht. Dit is verreweg de bekendste voor de meeste westerlingen. De Chau gong wordt ook wel bullseye gong genoemd vanwege het donkere ''oog'' in het midden van de schijf. Grote chau-gongs, tam-tams genoemd, zijn onderdeel geworden van het symfonieorkest . Soms wordt een Chau gong een Chinese gong genoemd, maar in feite is het slechts een van de vele soorten hangende gongs die met China worden geassocieerd.


Een chau gong is gemaakt van een op koper gebaseerde legering, brons of messing. Het is bijna vlak, behalve de rand, die omhoog is gedraaid om een ​​ondiepe cilinder te maken. Op een 25 cm gong, bijvoorbeeld, steekt de rand ongeveer 1 cm loodrecht op het oppervlak. Het hoofdoppervlak is enigszins concaaf gezien vanuit de richting waarnaar de velg is gedraaid. De middelste vlek en de rand van een chau gong worden aan beide zijden bekleed met het zwarte koperoxide dat tijdens de fabricage wordt gevormd; de rest is gepolijst om deze coating te verwijderen.


Formaten gongs

Gongs zijn er in allerlei maten en in verschillende kwaliteiten. Dat geeft natuurlijk ook weer verschillende belevingen met geluid en trilling. De kleinere maten van de gongs en de tafel gongs (18 tot 30 cm) klinken meer als bellen, vanwege de geringe dikte van het metaal en de kleinere doorsnee. De middenmaat (40 tot 60 cm) is het meest populair, vanwege de breed te gebruiken klank in combinatie met het gegeven dat hij goed te vervoeren is. Ze worden veel gebruikt bij klanksessies en ook door drummers in rockbands. Als ze bespeeld worden met een drumstok met nylon punt klinken ze meer als spiraal-gongs, zoals gebruikt in ouderwetse klokken die het uur slaan.


Ik werk graag in mijn klanksessies met de mooiste instrumenten of met hele bijzondere die je niet zo vaak ziet. Daarom heb ik gekozen voor een zeer grote gong van meer dan 70 cm. Daarnaast heb ik gekozen voor een gong die extra zwaar is van gewicht. Doordat de gong zwaarder is dan de meeste andere gongs, heeft de gong een betere kwaliteit met een nog rijker geluid.


Waar wordt de gong van oudsher voor gebruikt?

Voor mij is een gong een muziekinstrument. Maar de gong is al millennia een Chinees instrument. Het eerste gebruik ervan was misschien om boerenarbeiders vanaf de velden te waarschuwen, omdat sommige gongs luid genoeg zijn om tot op 8 km afstand te worden gehoord. In Japan worden ze traditioneel gebruikt om het begin van sumoworstelen te beginnen.


De oudste Chao gong werd ontdekt in een graftombe in de Guixian vindplaats in het autonome gebied van Guangxi Zhuang in China. Hij wordt gedateerd in de vroege westerse Han Dynastie (202 v.Chr. tot 5 na Chr.). Ze stonden bekend om hun zeer intense en spirituele klank, die gebruikt werd bij rituelen en stamvergaderingen.


Volgens de traditie werden Chao gongs gebruikt om de weg vrij te maken door de stad, voor hoogwaardigheidsbekleders en tijdens processies, zoiets als de sirene tegenwoordig. Soms werd een bepaald aantal slagen op de gong gebruikt om aan te geven hoe hoog een bepaalde gezagsdrager stond. Op die manier konden twee functionarissen, die elkaar onverwacht op straat tegenkwamen, weten wie er voor wie moest buigen.


gong gongsessie utrecht terwijde leidsche rijn sound journey klanken
Ontdek alle geluiden van de gong

Gongs voor healing

Tijdens de gongsessies bespeel ik de gong met speciale gonghamer. Deze wordt ook wel gongklopper genoemd. De grote bronzen schijf heeft weinig grondtonen maar veel zuivere boventonen. Deze klinken ook lang door. De gongkloppers waar ik graag mee speel hebben een speciaal zachte vacht. Door de vacht produceren ze warmere tonen die fijn klinken. Omdat ik liever niet met dierenvachten werk, heb ik gekozen voor een synthetische lamvacht.


Met verschillende slagtechnieken en het variëren van verschillende gonghamers hoor je diverse tonen en geluiden wat zorgt voor een gevarieerd klankbad. Uiteraard heb ik naast mijn gonghamers ook andere gongstrijkers om bijzondere tonen en onaardse geluiden uit de gong te halen die je waarschijnlijk niet verwacht.


De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie klank te krijgen. Als je voor een gong staat, en er wordt op geslagen, dan voel je de trillingen die vrijkomen door de slag. Deze gaan dwars door je lichaam heen. Heel bijzonder! Een echte reset van je lijf. De intensiteit van de gong is weer heel anders dan die van de klankschalen. De gong is vele malen krachtiger, intenser en daardoor ook qua sfeer heel anders. De gong is zeer geschikt voor healings en het het resetten van je lichaam. Heb je last van stress, spanning of opgejaagd gevoel? Dan is een gongsessie geschikt om weer helemaal tot jezelf te komen.


Met de variatie van geluiden en klanken kun je ook met een gongsessie een innerlijke klankreis maken. Kortom: echt een beleving en een ervaring op zich!


De Chao Gong zit in de volgende sessies: Sound Journey, Sound Journey XL, Sea Sound Journey, Buddhist Sound Journey en natuurlijk in de Gong Sessie


Wil je de oosterse gong zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.


soundhealer utrecht klankschaal klankschaalspecialist klankheler klanktherapeut

Ik hoop dat je nu wat meer te weten bent gekomen over de instrumenten waarmee ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


Namaste


William

Recente blogposts

Alles weergeven

Alle producten

bottom of page