top of page

Je energielevel op peil houden met deze 7 soorten rust

Bijgewerkt op: 7 aug. 2023

Met wat extra uurtjes slaap en een pauze van je werk kom je een heel eind als je uitgeput voelt. Maar wist je dat je als mens ook heel andere soorten rust nodig hebt? Helemaal opladen met deze 7 soorten rust.
Veel mensen zijn druk en gehaast. Je hoort en ziet het al jaren toenemen. In onze digitale wereld met 24 uur bereikbaarheid met onze smartphone wordt de wereld steeds sneller. Door de continue input van telefoons, media, hoge kwaliteitseisen, verwachtingen, het te weinig prioriteiten stellen of het pleasen van anderen, zorgt ervoor dat mensen moe en uitgeput raken. Klachten als overspannenheid, stress, burn-out of onduidelijke en vage klachten, waar artsen geen oorzaak van kunnen vinden, worden steeds normaler.


Tijdens een klanksessie werk je ook aan mentale rust omdat je een pauze neemt in het denken. Je wordt uitgenodigd om uit je hoofd te komen. Door te luisteren naar kalme muziek en rustgevende klanken wordt je hierbij geholpen

Het is ook niet voor niets dat mensen steeds meer ontspanning zoeken in bijvoorbeeld wandelen in de natuur, soundhealing of andere momenten waar je even niets in hoeft. Dit komt omdat er een sterke behoefte is aan rust. Sinds 2020 is er een duidelijk omslagpunt te zien. Voor veel mensen is er sindsdien veel veranderd in bewustzijn en behoefte. Er is een maatschappelijke shift gemaakt. Misschien zit jij wel midden in jouw shift en bewustzijnsspong?7 soorten rust

Dat rust belangrijk is weet eigenlijk iedereen wel. Als je moe wordt teken je in je gezicht, wordt chagrijnig, lukken dingen minder goed of heb je minder zin om iets te doen. Allemaal signalen dat het batterijtje op is. Om deze weer op te laden is het belangrijk om te weten welke rust je nodig hebt. Nu hoor ik je misschien denken? Zijn er dan verschillende soorten rust? Jazeker!


Hier vind je een overzicht van 7 soorten rust die essentieel zijn om je energielevel op peil te houden.


  1. Fysieke rust Ten eerste fysieke rust, waarmee je zorgt dat je lichaam zich kan herstellen. Je kunt je lijf rust geven door eerder naar bed te gaan, dutjes te doen overdag. Rustige activiteiten te doen door yoga, wandelen, mediteren of een massage te nemen.

  2. Mentale rust Als je merkt dat je hoofd maar door raast en het moeilijk is om je te concentreren, weet je dat het tijd is voor wat mentale rust. Wat offline tijd kan wonderen doen. Geen telefoon, social media even tijd voor jezelf. Luisteren naar kalme muziek werkt ook heel goed. Als je geen vrij kan krijgen van je werk, plan dan even om de 2 uur een korte pauze in om even op adem te komen.

  3. Emotionele rust Emotioneel uitrusten betekent eigenlijk dat je je emotionele bagage even kunt neerzetten. Laat je tranen lopen, praat met vrienden of een therapeut, en zeg eerlijk als iemand aan je vraagt, hoe gaat het? Dat het minder goed goed.

  4. Sociale rust Niet alleen introverten hebben af en toe een pauze nodig van sociale activiteiten nodig. Luister dus naar je gevoel als je liever een afspraak wilt afzeggen, en zeg gewoon eerlijk dat je wat alone tijd nodig hebt. Dat is helemaal niet erg!

  5. Creatieve rust Vooral als je voor je werk veel bezig bent met creëren en/of problemen oplossen en regelen, is het belangrijk om creatieve rust te plannen. Je zult merken dat je juist meer geïnspireerd terug komt van een kleine break.

  6. Zintuigelijke rust De HSP-ers weten vaak alles van het belang van zintuigelijke rust. Veel van de bovengenoemde tips zijn hier ook van toepassing; offline gaan, wandelen in de natuur, een dutje doen. Waar het eigenlijk om gaat is dat je even niet heen- en weer gesleept wordt door allerlei prikkels van buitenaf.

  7. Spirituele rust Spirituele rust is nodig om je verbonden te blijven voelen met je missie op aarde, met iets dat groter is dan jij en tegelijk met jouw ware zelf. Als je spiritueel tot rust komt kun je jouw ego aan de kant zetten en voelen waar het leven voor jou werkelijk om draait.


sea sound journey ontspannen utrecht sound meditation ontladen opladen klankschalen
Ontspannen met the sounds of the sea. | Sea Sound Journey

Werken aan alle soorten rust

Nu ben je op de hoogte van de verschillende soorten van rust. Ze zijn allemaal belangrijk. Afhankelijk van hoe je bent als mens, je karakter, je levensstijl, je baan en andere factoren bepalen de behoefte van het type rust wat je nodig hebt. Dat is iets om voor jezelf over na te denken en bewust van te worden. Wist je trouwens dat je met een klanksessie in 1 keer werkt aan alle soorten rust?


Door de diepe vorm van ontspanning werk je aan je fysieke rust voor je lichaam omdat je ontspant en gaat liggen op een matras. Op die manier laat je jouw lichaam letterlijk en figuurlijk rusten en lekker weg te dommelen bij de klanken. Je werkt ook aan de mentale rust omdat je een pauze neemt in het denken. Je wordt uitgenodigd om uit je hoofd te komen. Door te luisteren naar kalme muziek en rustgevende klanken wordt je hierbij geholpen. Je werkt aan emotionele rust omdat je je emoties even laat voor wat het is. Door de diepe ontspanning ga je naar onbewustere lagen waardoor je gevoelens en emoties kunt verwerken. Ook kun je energie wat in je systeem opgeslagen ligt loslaten. Door de trillingen van onder andere kristallen klankschalen en gongs gaan de trillingen door je hele lichaam heen. Tot op celniveau werkt dit door in je lichaam. Alle organen worden op een lichte manier gemasseerd. Blokkades kunnen ook losgetrild worden. Doordat je transpireert of eventueel door een traan, verlaat de energie die je niet meer dient jouw lichaam. Je werkt ook aan sociale rust omdat je echt even quality-time voor je zelf neemt waarbij je jouw rust en ontspanning op dat moment op de eerste plaats zet. Het is echt even tijd om tot jezelf te komen en even een knip in alle input wat er via anderen in je leven binnenkomt. Je werkt ook aan creatieve rust omdat het brein even niets hoeft. Het hoeft niet te denken en dingen op te lossen. Ook het brein mag rusten en ontspannen. Doordat het mag rusten zie ik vaak dat creatieve mensen veel inspiratie hebben gekregen waardoor ze juist weer verder kunnen. Met een klanksessie werk je ook aan zintuigelijke rust omdat het zenuwstelsel ook mag rusten. Alle input van mensen, telefoon, media vallen weg waardoor het lichaam veel minder externe prikkels hoeft te verwerken. Het is ook niet voor niets dat mensen na een sessie zo'n fijn gevoel hebben. Dit komt omdat tijdens de sessie het lichaam kan ontladen en opladen tegelijk. Het ontlaad van spanning, stress en onverwerkte zaken. Het laad op doordat het nieuwe energie en trillingen krijgt van kristallen klankschalen, gongs en reiki energie. Een hele fijne combinatie als je het mij vraagt :) Als laatste, en misschien wel een hele belangrijke, werk je ook aan spirituele rust. Doordat je naar de onbewustere lagen gaat, ga je voorbij je ego. Het is veel makkelijker om op dit niveau te gaan voelen en te ervaren. Je maakt contact met je zelf op een dieper niveau om dichter bij jezelf te komen. Of je kunt contact maken met je hoger zelf of met je energetische helpers. Vaak krijgen mensen door de diepe ontspanning ook nieuwe inzichten, herinneren zij hun kosmische oorsprong of hun zielsmissie. Deze ingevingen kunnen zeer waardevol zijn. Soms zorgen ze voor een verandering in hun leven waar ze weer mee verder kunnen of is het een boost in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook kan het vaak helpen met het doorlopen of accepteren van bepaalde levensthema's.


7 soorten rust ontladen opladen sound medidtation utrecht brein hoofd kracht staan ontladen opladen
Met rust in het hoofd sta je veel meer in je kracht


Samenvattend

Door bewust te zijn van de 7 verschillende vormen van rust, en te zorgen dat je jezelf in alle vormen van rust voorziet, geef je jezelf meer dan alleen maar even een powernapje. Door een time-out te nemen kun je ontladen en opladen. Door je te verbinden met jezelf en je lichaam, kun je jouw diepere laag voelen, wie jij in essentie bent. Op die manier kun je jouw bewustzijn verhogen zodat je jouw leven mooier kan maken en waar nodig kan verbeteren. En dat heeft weer zijn invloed op jouw geluksmomenten.

 

Ben je benieuwd wat soundhealing voor jou kan betekenen? Wil je ervaren wat klank en trilling met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak of sluit aan bij een event zodat je het zelf kan ervaren.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in soundhealing en de manier hoe ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie,


William


Commentaires


Alle producten