top of page

7 tips voor minder stress in je leven

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021

Heb je regelmatig last van stress? Ben je vermoeid of heb je weinig energie? Herken de signalen bij jezelf en leer te ontspannen. Met de verschillende tips en inzichten kun je jouw stressniveau verlagen waardoor je je weer fijner voelt en meer in balans.


mindfulness utrecht ontspannen ontladen opladen sound meditation rust stress vermoeid moe energie mediteren
Ontspannen in je eentje geeft rust en ruimte in je hoofd

Stress is een signaal van je lichaam dat er te veel spanning in je lichaam is. Eigenlijk zegt je lichaam dat je wat rustiger aan mag doen. Dat je wat liever voor jezelf mag zijn en vooral jezelf niet vergeten of wegcijferen.


Het is belangrijk om bewuster te zijn. Probeer het tempo van je leven te vertragen. Als dat niet mogelijk is, bouw dan wat pauzemomentjes in. Stel jezelf de vraag waar je blij van wordt en vooral ook, waar wordt je niet blij van.


Herken de signalen

Om stress te verminderen is het goed om te weten hoe jij reageert op stress. Ga bij jezelf na of je dan last hebt van:

 • gespannen kaken of gezicht

 • snelle of hoge ademhaling

 • ​druk op de borst

Stress kun je ook merken aan emoties of gedrag:

 • je wordt sneller boos of bent gefrustreerd

 • ​je bent sneller bang of nerveus

 • je vermijdt bepaalde situaties of trekt jezelf terug


Herken je deze signalen? Onderneem dan actie. Bekijk de tips om te ontspannen of zoek professionele hulp.


Soundjourney kristallen klankschalen utrecht klankreis Sound Meditation klankschaal bergkristal kwarts
Ervaar de klanken van de kristallen klankschalen / crystal bowls tijdens een Sound Journey

Een Sound Journey is een hele mooie manier om te ontspannen en helemaal tot jezelf te komen.

7 tips voor minder stress in je leven

 1. schrijf op wat je energie geeft en maak daar tijd voor

 2. houd een grote opruiming: in je huis, op kantoor en daarmee in je hoofd

 3. houd tijd vrij voor onverwachte gebeurtenissen en plan tijd in om niets te doen

 4. doe één ding tegelijk en neem daar de tijd voor

 5. kies voor een gezonde leefstijl

 6. houd een vast dag- en nachtritme aan

 7. verlaag je leefritme en prop niet te veel activiteiten in een dag


Ontladen en opladen

Op het moment dat je lichaam vol zit met spanning en stress is het belangrijk om je lichaam te ontdoen van deze stress. Ik noem het ook wel het ontladen van het lichaam. Het ontladen van het lichaam is loslaten van negatieve gedachten, gevoelens en blokkades in je lichaam.


Dit kun je op verschillende manieren doen. Wat bij mij altijd heel goed werkt is een klanksessie. Een klanksessie is een mooie oefening om op een mindful manier te luisteren naar tonen en klanken. Door met gesloten ogen en met aandacht te luisteren, ga je ook meer voelen in je lichaam. Het is dan ook een hele fijne manier om meer in contact te komen met je lichaam.


De trillingen van de klanken in de klanksessie, helpen je te ontspannen en alles los te laten. De speciale werking van de klankschalen en andere instrumenten waarmee ik werk, zorgen voor een reset van je lichaam. Door de diepe vorm van ontspanning kom je helemaal tot rust. Je lichaam ontspant en je gedachtestroom komt in een andere staat terecht. Van actief (Beta) ga je naar een rustigere staat (Alfa-Theta). Deze diepe vorm van ontspanning weten weinig mensen te creëren voor zichzelf. Het is iets wat je normaal gesproken ook niet zo snel doet of weet je bereiken.


Na een tijdje verdwijnen je gedachten waardoor ook de spanning in je lichaam verminderd. Doordat je tijdens de sessie helemaal niets hoeft, kom je helemaal tot jezelf. Het lichaam kon ontladen en opladen. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd. Hierdoor laad je jezelf weer op en krijg je nieuwe energie. Hierdoor voel je je fijner. Je zit lekkerder in je vel met meer energie. Je voelt je meer in balans en ervaart het leven positiever.


klankschalen kristal kristallen klankschaal tibetaande metaal sound meditation utrecht
Alle klankschalen en andere instrumenten worden 1 dag voor de klanksessie geselecteerd en klaargezet

Ontspannen in het groen

De natuur is ook een ideale omgeving om in balans te komen. Het is heerlijk om actief te zijn en te ontspannen met veel groen om je heen. Vandaar dat ik in de zomer ook buitensessies geef in de natuur. Na een ontspannende sessie buiten of een fijne wandeling verdwijnen na een tijdje je gedachten waardoor ook de spanning in je lichaam verminderd.


Door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf

Leef in het hier en nu

In de wereld van mindfulness wordt veel al gesproken over leven in het nu. Wanneer je aan het wandelen bent, zonder geluid en input van een telefoon, dan neem je waar wat er in de omgeving gebeurt en je luistert naar de geluiden uit de natuur. Of tijdens een klanksessie lig je op een matras en dan neem je ook waar wat er in de omgeving gebeurt. Je luistert naar de geluiden uit de natuur of de klanken. Sommige klanken vind je mooi en raken je op emotioneel vlak. Bepaalde klanken geven je rillingen en tintelingen in je lichaam. Andere klanken doen minder voor je. Maar eigenlijk is het ook zo met mindfulness in het dagelijks leven. Je neemt waar wat er in je omgeving gebeurd en luistert naar de signalen van je lichaam. Sta open voor die gedachtes en gevoelens die opkomen, maar oordeel niet. Accepteer dat deze gedachten er zijn en richt je aandacht daarna weer op je lichaam en je ademhaling.


Geniet van de waardevolle momenten in het leven. Ga lekker bewegen, doe ontspanningsoefeningen zoals yoga en mediteren, ervaar een Sound Journey of geniet van vrije tijd. Allemaal verschillende dingen die je helpen bij ontspannen en tot jezelf komen. Wees bewust van je eigen kracht. Geloof in jezelf. Herinner jezelf hier regelmatig aan en transformeer.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in mindfulness en soundhealing. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie


William

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page