In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de grote Sjamanendrum. Ik laat je kennis maken met dit bijzondere instrument. Waar komt het vandaan? Hoe worden ze gemaakt? En wat maakt deze drum zo bijzonder? Je leest het hier.
Een sjamanendrum is één van de oudste “muziek” instrumenten die wij kennen, niet specifiek verbonden aan een land, cultuur of gemeenschap. Het waren vooral de sjamanen of healers die de drum gebruikten. De framedrum of sjamanendrum werd vooral voor rituelen gebruikt.
Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken is Sjamanisme vermoedelijk al zo’n 26.000 jaren oud, maar mogelijk is het al veel ouder. In de oude tijd werd de aarde als godin vereerd. Het ritme van de drum hielp de sjamanen, druïdes en priesteressen een trancestaat te bereiken.
Tot de ondergang van het Romeinse rijk en de opkomst van het christelijke geloof was de drum een krachtig voorwerp, zowel binnen de gemeenschap als daarbuiten. Maar door de komst van het christendom werd de drum gezien als heidens voorwerp en dus verboden. In Afrika en Latijns Amerika is het instrument nog steeds aanwezig in de huidige cultuur.
Tegenwoordig is de framedrum of sjamanendrum een gewild en populair instrument bij soundhealing, meditatie en bij tribal sounds. Door middel van de monotone slag, kun je in een staat van (lichte) trance komen. Dit monotone geluid maakt de drum zo bijzonder, deze beat of ritme kan je in een diepere staat van bewustzijn brengen. Het geluid en de trilling stopt de gedachtestroom. Het zorgt voor ontspanning en brengt je in het hier en nu.
Sjamanendrums worden net als oceandrums en andere healing instruments gebruikt om op intuïtieve wijze te bespelen. Bij het drummen sla je gewoon zoals je hart of je gevoel je ingeeft. De sjamanendrum is een instrument dat je uitnodigt om haar ritme te volgen en met je innerlijke zelf in contact te komen. Het geluid van de drum is een oergeluid, net zoals het ritme van je hartslag.
De drum gebruik ik in mijn sessies voor ontspanning. Maar het kan ook gebruikt worden om verwerkingsprocessen te ondersteunen. Door sneller en harder te drummen op het heftigste stuk van verwerking. Door het tempo te verlagen en verzachten, verzacht je ook het proces en breng je ze weer terug naar de rust en ontspanning.
Hoe wordt een sjamanendrum gemaakt? De sjamanendrum waarmee ik werk is met de hand gemaakt volgens traditionele wijze. Een sjamanentrommel maken betekent ongeveer 20 uur liefdevol en hard werken , verspreid over 3 tot 6 weken om het hele proces voldoende tijd te geven. Iedere sjamanentrommel is een uniek, eenmalig exemplaar, zowel in klank als uiterlijk.
Een drum wordt gemaakt van een (rond) houten frame waarover een huid gespannen wordt. De klankkast, ofwel het frame, is gemaakt van een massieve plank die is gebogen tot een ronde vorm. De bomen die het meest gebruikt worden zijn; de Beuk, eik, es , esdoorn en iep. Mijn frame is gemaakt van essenhout.
Als trommelvel wordt een dierenhuid gebruikt. Zowel rund, geit, paard als hert zijn bijna altijd wel te verkrijgen en worden ook het meeste gebruikt. Andere dieren die minder vaak gebruikt worden zijn de buffel en kameel. De energie van het dier heeft een belangrijke invloed op de kracht van de sjamanendrum. Een paard is bijvoorbeeld een edeldier en het eerste dier wat de mens onder het zadel heeft gebracht. Een hert is een heilig dier. Een geit is een nieuwsgierig springerig dier wat uitnodigt om te onderzoeken.
Het vel is gespannen met een flexibel touwensysteem waarbij het vel direct aansluit op het hout. Dit geeft een prettige klank en het maakt de drum lichter omdat er geen ijzeren ring nodig is.
De klank
De klank wordt bepaalt door verschillende keuzes die gemaakt worden bij het maken van de drum. De dikte van de huid, de gekozen huidsoort, de gebruikte houtsoort, de grootte van de drum en of er nog haar op de huid zit. Zo zal een dik vel eerder een stevige, massieve klank voortbrengen, terwijl een dun vel een verfijnde en langer durende, zangerige klank geeft. Een grotere drum biedt meer verschillende klanken, simpelweg doordat het 'speelveld' groter is. Een behaarde drum klinkt dieper, maar ook minder helder. Het formaat van de trommels varieert over het algemeen in diameter.
De trommelvellen zijn gemaakt van huid (rawhide). Omdat huid reageert op warmte en (lucht)vochtigheid, kan de spanning van het vel veranderen en daarmee ook de toonhoogte/klank. Als er veel vocht in de lucht zit, kan de klank tijdelijk uit je drum verdwijnen. Wanneer het vriest kan je trommelvel heel strak gespannen staan waardoor de klank ook veranderd. En uiteraard wordt de klank ook bepaald door de drumsticks.
Het selecteren van mijn drum
Ik wilde graag een sjamanendrum toevoegen aan mijn instrumentarium. Mijn eerste sjamanendrum heb ik jaren geleden in Bolivia gezien toen ik onbedoeld bij een sjamaan kwam. Die drum had indruk op mij gemaakt en ik wilde dit bijzondere instrument toevoegen aan mijn instrumentarium. Dit instrument schaf je niet zomaar even aan op elke hoek van de straat, dus wat voorwerk was nodig.
Daarom ging ik eerst maar eens oriënteren naar de verschillende soorten drums en trommels. Online ging ik luisteren naar verschillende drums om te kijken welk soort drum mij aansprak. De sjamanendrum werd mijn uiteindelijke keuze. Ik koop mijn instrumenten altijd offline bij de maker of bij gespecialiseerde bedrijven. Ik selecteer zelf altijd mijn instrumenten waarmee ik wil werken. Ik luister naar de klank, de resonantie en naar mijn gevoel. Vaak wil ik ook vergelijken met soortgelijke instrumenten zodat ik een mooie keuze kan maken waar ik helemaal achter sta.
Nadat ik de keuze had gemaakt dat ik een sjamanendrum wilde, moest ik op zoek naar iemand die deze mooie drums maakte. Ik kwam in 2021 terecht bij een oude vrouw. Ze leefde in een klein huis. Toen ik binnenkwam heb ik eerst thee gedronken met de vrouw waarin we kennis maakte met elkaar. Sjamanisme was haar leefstijl. Deze leefwijze was voor haar normaal en ze vertelde me dat ze al jaren zo leefde. Ze vertelde me over haar passie en werkwijze hoe een trommel gemaakt werd en tot stand kwam. De vrouw vertelde mij dat zij werkte met eerlijke huiden. Zij checkt waar het dier vandaan komt en voelt hoe het dier geleefd heeft en hoe het is gestorven. Al is de huid nog zo mooi, als de energie niet goed voelt, schaft zij de huid niet aan.
Haar verhalen gingen verder en ze vertelde verschillende belevenissen uit haar leven. Ondertussen was ik al vanuit mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid aan het rondkijken naar de drums die er stonden. Haar hele huis stond vol met sjamanendrums. Een groot aanbod met trommels en drums. Groot en klein, verschillende soorten huiden van dieren en synthetische drums. Ik scande de huiden van de drum. Ik keek naar het uiterlijk van elke drum. Sommige vond ik mooi maar en bij sommige drums kreeg ik gelijk een nee-gevoel. Te groot, te donker of niet passend bij mij. Maar 1 drum trok mijn aandacht. Hij rolde ineens vanuit het niets iets naar voren. De vrouw stopte met haar verhaal want het was haar opgevallen dat ik de drums aan het bewonderen was. Ook zij zag dat 1 drum iets naar voren kwam rollen. ''De drum vind jou'', zei ze tegen mij. ''Pak hem maar en ontdek wat de klank met je doet''. Ik pakte de trommel op en vond hem gelijk mooi. Ik voelde en wist gelijk dat deze drum het ging worden. Ik bekeek nog wel alle drums ter vergelijking. Ik wilde een goede keuze maken uit alle drums die er stonden want elke drum heeft zijn eigen look, karakter en ook zijn eigen geluid. Sommige klonken warm, sommige drums klonken doffer. Andere klonken zacht en sommige weer hard. Sommige drums voelde ik niets bij. Er was geen 1 drum die voor mij mooier en passender klonk dan deze geitendrum. De geitendrum was mijn drum en die moest het worden.
De oude vrouw vertelde me dat het tijd was voor een inwijding. In dit ritueel mocht ik met de drum contact maken door er op te spelen. Zij ging voelen of er een match was. Zij vertelde me dat het goed was en dat ik de drum kon gaan gebruiken voor mijn klanksessies. Later hebben we samen gedrumd en liet zij mij nog meer instrumenten horen als een grote native flute en een prachtige harp.
De Sjamanendrum maakt uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling.
Wat maakt deze drum bijzonder?
In mijn sessies werk ik met allemaal mooie instrumenten. Maar wat maakt deze drum nu zo bijzonder? De drum heeft mij uitgekozen en ik heb de drum uitgekozen. Heel bijzonder om dat te mogen ervaren. Deze handgemaakte drum heeft een unieke look en een warme en diepe klank. Mijn sjamanendrum is 50 cm groot en heeft een mooie bruine geitenvel. De extra zware klank helpt om goed te aarden. De klank zorgt voor een diepe vorm van ontspanning.
De drum maakt uiteraard geluid, maar waar het vooral om gaat is de trilling. De trillingen van de drum voel je tot in het diepste van je kern. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water, dat de trilling overneemt. Door deze zogenaamde resonantie voelen we de trilling door ons hele lijf. Dit heeft vervolgens een positieve werking op je lichamelijke en mentale gezondheid omdat blokkades losgetrild worden. De sjamanendrum is een populair instrument wat veel mensen aanspreekt. Veel mensen ervaren dit instrument als intens, heel fijn en ontspannend.
De Sjamanendrum zit in de volgende sessies: Sjamaanse Drumsessie, 4 Elementen Sound Journey, Nordic Sound Journey en de Shamanic World Traveler.
Wil je de Sjamanendrum zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.
Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in klankschalen. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.
In vredige resonantie,
William
Comments