top of page

Bevrijd jezelf van gedachten met de Ocean Drum

Bijgewerkt op: 27 jun.

In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de Ocean Drum. Ik laat je kennis maken met dit populaire instrument. Waar worden Ocean Drum voor gebruikt? Waarom zijn ze zo populair? En wat kan je er mee? Je leest het hier.


De Ocean Drum, ook wel Wave Drum of Sea Drum genoemd, behoort tot de familie van Hand Drums of Frame Drums. De Ocean Drum bestaat uit een plat, rond frame en – in tegenstelling tot conventionele frame drums – twee koppen die op het frame zijn gespannen. Tussen de twee skins van de Ocean Drum bevinden zich stalen ballen die over de skins parelen wanneer het instrument wordt gekanteld, waardoor het geluid ontstaat van oceaanbranding die op het strand aanspoelt.


Ocean drum wave sea zee trommel sound meditation utrecht sound journey klanksessie ontspannen oceaangeluiden regen
In de Ocean Drum zitten verschillende soorten balletjes waarmee ik regen, zee en oceaangeluiden maak tijdens sound journeys of meditatieve fantasie reizen.


Ocean Drums creëren rustgevende geluiden van de branding. Afhankelijk hoe je het instrument bespeelt, kun je er ook (harde) regengeluiden mee maken of de zee met (woeste) golfgeluiden.


Ervaring tijdens klanksessies

Tijdens de Sound Journeys ervaren mensen deze instrumenten als geweldig en heel ontspannend. Het is een zeer populair instrument. Het wordt vaak als eerste door mensen benoemd wat bij is gebleven van de sessie. Tijdens een Soundbath wordt je als het ware onder gedompeld in een golf van klanken. Het geluid is wat harder en doordat het ook een constant geluid is, overstemt het op een gegeven moment ook je gedachten. Het geluid zorgt er voor dat je niet meer denkt aan je boodschappenlijstje of jouw to-do-lijstje. Mensen ervaren dit instrument als geweldig omdat ze niet meer na kunnen denken. Het is een fijne manier om dingen los te kunnen laten. Je wordt als het ware bevrijd van je gedachten. Hoe Fijn is dat? Het luisteren naar een oceandrum is voor veel mensen heel fijn omdat je ook je fantasie de loop kan laten gaan. In deze geleide fantasiereis worden gedachten en gevoelens omgezet tot visualisaties. Sommige mensen denk aan een harde regenbui in een groot bos en hebben het idee dat ze helemaal schoonspoelen door de regen. Vaak voelen ze zich daarna opgefrist en vol van energie. Andere mensen krijgen een koud gevoel en gaan heerlijk onder hun dekentje liggen om de behaaglijkheid op te zoeken. Weer andere mensen hebben het gevoel dat ze op het strand wandelen met een ruige zee. Heerlijk uitwaaien aan het strand met golvende geluiden. Voor iedereen is het weer anders en welke associatie je erbij hebt maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is dat je even niet meer denkt aan alles wat je nog wil doen, moet doen of andere dingen wat je bezig houdt. Het fijne is; dat je even uit je hoofd bent. Vrij van gedachten... in het moment, lichamelijk in het hier en nu.


Als je je ogen sluit en alleen naar het geluid van de Wave Drum luistert, herinner je je meteen een langverwachte vakantie aan zee, bijna alsof je al op het strand lag

ocean drum wave sea zee trommel Sound bath Journey klankreis Sound Meditation Utrecht klankschalen klankschaal tongrdrum soundbath singing crystal bowls happy drum kristallen
Laat je meenemen op klankreis met de Ocean Drum, Tibetaanse klankschalen, kristallen klankschalen en andere instrumenten.


Waar is de drum van gemaakt?

Het frame van de Wave Drum is gemaakt van Siam Oak. Dit hout is bijzonder robuust, maar toch licht van gewicht en heeft uitstekende akoestische eigenschappen. Het komt van de rubberboom, die wordt gekweekt op industriële plantages van duurzame bossen in Thailand. De walnootbruine afwerking van de ketel geeft deze Wave Drum een harmonieuze, natuurlijke uitstraling.


De nieuwere Ocean drums hebben tegenwoordig een extra functie. Er zitten kleine stalen kogelballetjes en een tweede soort zwarte balletjes, tussen de drumvellen verzegeld. De drum heeft twee verschillende kanten afgewerkt met drumvellen. Dankzij de twee verschillende drumvellen aan weerszijden van de Wave Drum, de ene gemaakt van natuurlijk, met de hand geselecteerd geitenleer, de andere van synthetisch materiaal, krijg je twee totaal verschillende timbres. Van een gedempt geluid bij het raken van de natuurlijke huid, tot een veel helderder geluid bij het raken van de extreem duurzame synthetische huid.


Het fijne is; dat je even uit je hoofd bent. Vrij van gedachten... in het moment... lichamelijk, in het hier en nu


Waar worden Ocean Drums voor gebruikt?

Door zijn grote overvloed aan klankkleuren zullen zowel muzikanten als geluidstherapeuten een hele reeks toepassingen voor deze Wave Drum ontdekken. Slagwerkers en hele orkesten gebruiken de Wave Drum van bijvoorbeeld als effect- en begeleidingsinstrument, muziekdocenten gebruiken hem vooral in hun werk met kinderen en in muziek- en geluidstherapie is de Wave Drum te vinden voor het creëren van meditatieve omgevingsgeluiden of als harmonische variatie in klankbaden. Als je je ogen sluit en alleen naar het geluid van de Wave Drum luistert, herinner je je meteen een langverwachte vakantie aan zee, bijna alsof je al op het strand lag. Na deze rustgevende geluidsreis voel je je zeker verfrist. Alleen al het kijken naar de rollende stalen ballen kan een boeiend en kalmerend effect op je geest hebben. Gewoon balsem voor je ziel.


De Ocean drum zit in de volgende sessies: Sound Journey, Sound Journey XL en de 4 Elementen Sound Journey


Wil je de Ocean drum zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in soundhealing en instrumenten waarmee ik werk. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie,


William

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page