top of page

Hoe klankschalen en rust mijn tinnitus verminderde

Bijgewerkt op: 12 apr. 2022

Heb je een piep of ruis in je oor? Merk je dat het je onrust geeft? Kom je moeilijk in slaap en merk je dat het wat doet met je kwaliteit van leven? Ik heb er zelf al jaren last van en heb mijn klachten en de intensiteit kunnen verminderen met meer dan 60%. In deze blog deel ik graag mijn inzichten met je.


kristallen klankschalen metaal metalen sound meditation  instrumenten utrecht tinnitus oorsuizen

Wat is Tinnitus? Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een vorm van gehoorschade waarbij mensen een geluid waarnemen zonder dat hieraan een geluidsprikkel van buitenaf aan te wijzen is. Oftewel er wordt geluid gehoord, zonder dat dit er is. Deze geluiden variëren van “piep in het oor” tot sissen, brommen, fluiten of ruizen in één of beide oren. Tinnitus kan continu of pulserend zijn en soms verandert de luidheid door de dag.


Oorzaken van tinnitus

Er zijn diverse oorzaken van tinnitus. Het kan optreden bij aandoeningen van het uitwendige oor en trommelholte, maar is meestal het gevolg van irritatie van het middenoor, bijvoorbeeld door akoestisch trauma (zeer harde geluiden), bepaalde infectieziekten, grote emotionele spanningen (stress), gebits- of kaakproblemen, nek- of schouderklachten etc. De trilharen in het binnenoor raken beschadigd, waardoor ze geen informatie meer doorgeven (slechter horen) of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep, ruis of brom.

De meest genoemde oorzaak van tinnitus is blootstelling aan hard (langdurig) geluid. Geluiden van boven de 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluid zoals op popfestivals en discotheken kunnen soms boven de 100 dB uitstijgen en kan na 10 minuten al gehoorschade of oorsuizen veroorzaken.


Het ontstaan van mijn Tinnitus Vaak hoor je of lees je dat mensen Tinnitus krijgen door te luisteren naar harde geluiden en worden mensen weggezet als: ‘’Dan had je maar voorzichtiger moeten zijn in de club of discotheek’’. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn.


Mijn oorsuizen is ontstaan door een vliegreis. Tijdens het vliegen ontstond er turbulentie. De luchtdruk veranderde en mijn oren begonnen ineens veel pijn te doen. In het vliegtuig heb je wel vaker dat de luchtdruk veranderd en dat je oren dan even dicht zitten. Maar ik wist gelijk; dit is anders. Na de landing werd de pijn wat minder maar ik hoorde wel een piep. Deze hoge piep ging niet weg en bleef de dagen erna.


Een week later was de piep er nog steeds en leek het wel of het erger werd. Een paar weken later besloot ik toch maar om even naar de huisarts te gaan en mijn oren te laten checken. De huisarts had mijn oren nagekeken en zag niets geks of iets wat afweek van normaal. De oren waren schoon en hoefde niet uitgespoten te worden. Hij gaf aan dat het met spanning te maken had en dat ik het rustiger aan moest doen. Een periode van 3 maanden rust zou voldoende moeten zijn, aldus de huisarts.


De klachten de ik had De pieptoon was bij mij altijd hetzelfde. De intensiteit varieerde van hard naar heel hard en soms weer iets zachter. Het was nooit stil. Als ik ’s ochtends wakker werd, mijn ogen nog dicht had was het eerste wat ik hoorde een harde pieptoon. Deze pieptoon hoorde ik de hele dag door. Net zolang totdat ik eindelijk in slaap viel in de nacht.


De ergste momenten vond ik altijd als je wilde gaan slapen. De stilte in het huis deed in gedachten de piep doen versterken. Waardoor het voor mijzelf leek alsof het geluid harder was. Maar in feite was er helemaal geen geluid. Niemand anders dan ik hoor het. Meestal lag ik uren lang (geïrriteerd) wakker en stelde mezelf de vraag waarom ik die pieptoon hoorde? Ik werd gek van het geluid en wilde alleen maar weten: Hoe kan ik zorgen dat dit ophoudt? En hoe zorg ik dat ik niet gek wordt van het geluid? Het aantal slaapuren werd minder en zakte op een gegeven moment terug naar enkele uren per nacht met als vermoeidheid, stress en overprikkeling tot gevolg. Overdag was ik moe. De pieptoon werd overdag nog erger en harder. Op een gegeven moment was de piep zo hard, dat gesprekken voeren moeilijk werd. Af en toe stond ik zelfs met handen voor mijn oren en voelde ik me warrig.


Ik dacht dat de klachten wel vanzelf weg zouden trekken maar dat gebeurde dus niet. Na enkele maanden zo door te gaan was de pieptoon er nog steeds. Ik had voor mezelf besloten dat het niet meer zo kon. Er moest wat gaan veranderen…


Ik had zelf het gevoel dat ik goed hoorde maar ik deed voor de zekerheid toch een gehoortest. Ik wilde graag dingen kunnen uitsluiten. Ik heb mijn oren toen laten testen en de uitslag was goed. Mijn gevoel klopte en sloot aan bij de uitslag van de test. Het was gelukkig geen beginnende doofheid en ik had dus geen gehoorprobleem.


Doorbreken van de circel In de verstreken maanden had ik (te) veel gelezen op internet. Eigenlijk werd ik daar niet zo blij van en ik merkt dat ik er weinig aan had. Ik las alleen maar verhalen over hoe groot de gehoorschade zou kunnen zijn en dat het nooit meer goed kon komen. De medici had nog geen overtuigende succesvolle behandelingen. In het buitenland waren methodes met stroomschokken en andere behandelingen die in Nederland niet goed gekeurd waren etc. Kortom; het schoot niet echt op.


Het gaf me juist veel twijfel en het versterkte juist mijn denken, lees piekeren. Dit geeft natuurlijk onrust en dat is dus weer niet bevorderlijk voor Tinnitus. Voor mijn gevoel tastte de medische wereld nog in het duister. Ik kreeg het gevoel dat hier niet de oplossing voor mij was. Ik wilde voor mijzelf uit deze cirkel stappen. Ik ben het toen meer gaan zoeken in de alternatieve wereld.


Terug naar de basis Ik ben toen begonnen bij de basis. Mijzelf. Ik ben gewoon aan een tafel gaan zitten en dingen gaan opschrijven. Een soort van schrijfoefening. Mezelf vragen stellen. De woorden van de huisarts gingen ook door mijn hoofd. Ik moest rustiger aan gaan doen. Het was tijd voor verandering. Stress en drukte veroorzaken de ziekte niet, maar kunnen deze wel negatief beïnvloeden. Overbelasting kan leiden tot het opnieuw actief worden van de ziekte. Nadat ik voor mezelf dingen had opgeschreven concludeerde ik dat ik bloot stond aan stress en drukte. Mijn perfectionisme hielp ook niet mee. Dat mocht dus ook een tandje minder. Andere eigenschappen zoals ijverig en zorgvuldig zijn, hoge eisen stellen aan mezelf en altijd voor het beste resultaat willen gaan, zorgde onbewust voor veel stress. Daarnaast voelde ik me ook vaak verantwoordelijk. Allemaal hele mooie eigenschappen en uiteindelijk ook valkuilen voor hoog sensitieve personen, maar eigenlijk kwam het niet ten goede van mijn gezondheid.

Maar goed, al deze dingen zijn natuurlijk niet van de 1 op andere dag over of veranderd in het gedrag. Dit moet op een eigen en juiste tempo afgebouwd worden.

Het was voor mij even kijken waar ik moest beginnen. Ik ben toen begonnen met mediteren. Ik heb wat meditatie spullen gekocht die het mediteren makkelijker maakte. Ik had al een klankschaal. Die kon ik nu vaker met het mediteren gebruiken dus dat kwam dan weer goed van pas. Het mediteren was eerst wel even wennen maar ik merkte dat een klankschaal en kristallen hierbij handige tools waren om het mediteren eigen te maken. Kort daarna heb ik een meditatiekamer gemaakt waar ik tot rust kon komen. Ontstressen, even alles loslaten. Gewoon zijn, zonder dat er iets moet.

Voeding Naast het mediteren en zorgen voor meer ontspanning ben ik ook bewuster op mijn voeding gaan letten. Van iedere hap eten die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen. Ons brein verbruiken meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de hersenen. Door meer te letten op voeding en bewuster te zijn of je alle voedingstoffen wel binnenkrijgt, hoopte ik dat dit een positief effect zou hebben op mijn Tinnitus.


Koffie en alcohol Voeding is natuurlijk heel belangrijk maar wat dacht je dat het effect van koffie en alcohol heeft op je hersenen? Misschien zucht je nu wel bij deze gedachte. Dat had ik ook. Ik ben gek op koffie en zie mezelf als echte liefhebber. Het liefst zwart en lekker sterk. Omdat Tinnitus toch ook een hersen gerelateerd probleem is, ben ik gaan minderen met koffie. Ik heb mijn koppen koffie teruggebracht naar ongeveer 3 tot 4 koppen per dag. Deze drink ik in de ochtend tussen 9 en 12. Daarna niet meer en vooral ’s avonds niet meer. Ik merkte dat de koffie ook mijn hoofd stimuleerde en ’s avonds activeren om dan vervolgens ’s nachts met oorsuizen in bed wakker te liggen is dan niet handig. Dus na 12 uur ‘s middags geen koffie meer voor mij.


Ook ben ik gaan letten op alcoholgebruik. Gezellig een wijntje drinken voor het eten of even een borrel inschenken voor the fun? Dat heb ik nu ook teruggeschroefd en drink het eigenlijk bijna niet meer. En weet je? Op een gegeven moment is het zo normaal dat er geen wijntje is. Dan mis je het helemaal niet meer. Nu werkt het andersom. Als ik wel alcohol gedronken heb, merk ik het juist. Ik slaap dan onrustiger en heb een ander gevoel in mijn hoofd. Nu drink ik veel water, of water met een druppel etherische olie of 1 van de vele smaken kruidenthee van Yogi.


De pieptoon maskeren

Wanneer je op bed ligt en wilt gaan slapen en de stilte treed in, dan lijkt het wel zo dat de pieptoon harder wordt. Meestal is de piep of ruis het ergste in de stille momenten wanneer je wilt inslapen of tijdens de nachtelijke uren wanneer je wakker ligt. Er zijn dan geen omgevingsgeluiden meer die afleiding geven waardoor je de pieptoon minder of niet hoort. Ik ben toen gaan werken met een diffuser op de slaapkamer. De diffuser maakt een heel zacht rustgevend geluid waardoor je in de stille nachtelijke uren kunt ontspannen. De diffuser kan je helpen je focus te verleggen van het oorsuizen naar de diffuser. Dit wordt versterkt door de aangename geuren die zorgen voor ontspanning en het verbeteren van je nachtrust. Door de aangename geuren word het reukvermogen geprikkeld waardoor je minder aan de tinnitus gaat denken. Je verlegt de aandacht van horen naar ruiken. Zie voor meer informatie bij het product.
Soundhealing Naast bovenstaande ben ik ook bewuster gaan leven. Mediteren, mindfulness, bewuster keuzes maken en vooral ook meer genieten! Bewust genieten van het moment.

Als er iets op mijn pad komt stel ik elke keer mezelf de vraag. Wordt ik hier blij van? Is dit een moetje? Of vind ik dit fijn en ontspannen? Is het noodzakelijk? Wat gebeurt er als ik het niet doe? En is dat dan erg? Ik ben mijn leeftempo gaan vertragen en heb mijn denkwijze veranderd. Op deze manier wilde ik mijn stress verminderen en mijn stresslevel verlagen. Minder afspraken maken en je agenda voor jezelf afblokken. Maak tijd voor leuke dingen en hobby’s. Spreek af met mensen die energie geven en de rest mag je even laten voor wat het is. Dat komt wel weer. Of misschien ook wel niet…


Wat voor mij heel goed gewerkt heeft zijn klanksessies ervaren met kristallen klankschalen. 1 van mijn eerste sessies was in Thailand. Ik merkte gelijk dat tijdens de klanksessie mijn pieptoon stopte. Het ontspannen en in combinatie met meditatief luisteren deed dus iets met die pieptoon. Deze schalen zijn gemaakt van bergkristal en staan in de kristallenleer bekend om zuiverende werking. Door het aanslaan en aanwrijven van deze schalen ontstaan er klanken en nog belangrijker; trillingen. Deze trillingen gaan door je lichaam en masseren al je organen op een zachte en fijne manier. Blokkades in je lichaam worden losgetrild. Het is ontspannend en helend en zorgt dat stress minder wordt. De geluidstrillingen zorgen dat de hersengolven veranderen en daarmee beleef je de wereld anders. En dus ook die pieptoon.


De piep van het oorsuizen verdwijnt bij mij op het moment dat ik luister naar deze klankschalen. Door niets te doen, liggend te luisteren en te ontvangen, heb ik gemerkt dat de tinnitus klachten minder zijn geworden. Ook na afloop, op de momenten dat ik niet luister naar de schalen. Door te ontspannen en regelmatig een sound journey te ervaren, kom je tot rust en de stress verdwijnt uit je lichaam. Die vreselijke momenten waar ik het eerder over had, Die zijn er niet meer. Ik heb nu geen problemen meer met slapen.

Op meerdere fronten heb ik aanpassingen gedaan in mijn leven. Sommige groot andere wat kleiner. Het heeft mij verschillende voordelen opgeleverd en ik heb er voor mijn gevoel ook echt iets mee bereikt.


Enkele voordelen en veranderingen

  • Ik hoor de piep minder hard

  • Ik hoor de piep niet meer 24/7

  • Als ik het hoor stoor ik me er minder aan

  • Ik val snel in slaap

  • Het aantal uren slapen is weer terug op normaal (8 uur)

  • Ik ervaar minder stress en irritatie

  • Gesprekken gaan ook weer zoals voor de piep


kristallen klankschalen metaal metalen sound meditation  instrumenten utrecht tinnitus oorsuizen
Alle instrumenten worden zorgvuldig geselecteerd voor een klanksessie


Hulp voor anderen

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en heb ik een eigen soundhealing praktijk waarbij ik ook meerdere mensen ontvang met Tinnitus. Ik geef met mijn instrumenten verschillende klanksessies en help mensen bij het ontspannen, deel ervaringen en bespreek hun ervaring. Waar nodig denk ik mee en geef ik advies om symptomen te bestrijden maar ook te kijken of het vanuit een diepere laag of holistische manier opgelost kan worden.


Heb jij Tinnitus gerelateerde klachten en merk je dat de klachten niet minder worden? Bezoek altijd een arts voor advies. Kom je daar niet uit of merk je dat de medici weinig voor je kan betekenen? Kijk dan zeker verder!


Je zou eens een sound journey kunnen overwegen om te zien hoe je reageert op de instrumenten. Ik kan je geen garantie geven dat je klachten weggaan maar ik raad het je zeker aan! Ik kan met je meedenken vanuit mijn expertise en ervaring. En daarnaast is een klanksessie sowieso een bijzondere en fijne ervaring. Je hebt geen aanleiding nodig voor een sessie. Op de reviewpagina kun je ervaringen van anderen lezen.


Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in mindfulness en soundhealing. Mocht je vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Of kijk voor meer informatie op de informatie pagina's. Of lees de veelgestelde vragen.


Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie


William

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments