top of page

Wordt betoverd door de Koshi

Bijgewerkt op: 4 mei

In mijn blog pak ik elke keer een ander instrument waarmee ik werk tijdens mijn klanksessies. Vandaag is het de beurt aan de chime. Ik laat je kennis maken met de verschillende soorten. Waar komen chimes vandaan? Waar worden chimes voor gebruikt? Welke soorten zijn er? En wat kan je er mee? Je leest het hier.


magie koshi chimes klankstaven windgong windchime utrecht ontspannen terwijde leidsche rijn vleuten
Handgemaakte Koshi chime

Wat is een chime?

Een chime is een zeer zuiver klankinstrument. Het heeft diepe rustgevende klanken en is rijk aan boventonen. In mijn klanksessies werk ik onder andere met deze fijne instrumenten. De chime wordt ook wel windchime genoemd. Deze instrumenten zijn heel populair tijdens de sound journeys. Ze geven vredige en zachte klanken. Heel vriendelijk qua geluid en heel rustgevend.


Een magisch spel van harmonieuze klanken zal je in een stille verwondering achterlaten

Er zijn verschillende merken binnen deze instrumentengroep. Zelf werk ik graag met de lijn van Koshi. Deze instrumenten zijn al vele jaren een begrip en gewaardeerd om hun kwaliteit, kristalhelder geluid en mooie natuurlijke uitstraling.


Waar kun je de chimes voor gebruiken?

Het is in de eerste plaats een muziekinstrument, maar door zijn sobere en elegante vormgeving nodigt het zichzelf uit in elk decor. Met hun ontspannende en harmoniserende klank, hebben deze chimes zich door de jaren heen ontwikkeld tot een geweldig hulpmiddel voor ontspanning, yoga en meditatie, Feng Shui, klankconcerten en verschillende vormen van therapie en ontspanningsoefeningen.


Ze worden ook veelal gebruikt in de yogastudio, massagepraktijk en zelfs in huis is het een fijn instrument om gewoon op te hangen. Er zijn zoveel plekken waar de Koshi een prettige energie kan scheppen. Het geluid van de Koshi heeft ook een wonderlijk effect voor kinderen. Mocht je ze (bij mij) willen kopen voor thuis, dan adviseer ik wel de Koshi uit het bereik van kinderen op te hangen.


Een chime is ook op te hangen als windgong, hij kan boven de deur hangen waarbij de deur de klepel beroerd en hij kan in de hand gehouden worden en zo bespeeld worden.


Laat je verrassen door de wind

in een open raam, kan een zacht briesje je verrassen door onverwachte melodieën.

Hang de Koshi chimes bij voorkeur binnen op. Eventueel kan buiten ook onder een afdak of een tuinoverkapping. Laat de wind met ze spelen en de onverwachte melodieën zullen je verrassen. Het is, net als bij andere houten producten, wel belangrijk dat het hout regelmatig behandeld wordt met een beschermende olie. Bij veel regen is het slim om de chime even binnen te halen, zo ben je zeker van een langere levensduur.


Waar komen de Koshi chimes vandaan?

De Koshi chime is een authentiek muziekinstrument, een originele creatie van hoge kwaliteit. De Koshi is een Europees product wat gemaakt wordt in het zuiden van Frankrijk.


Hoe wordt de Koshi gemaakt?

Aan de voet van de Pyreneeën, is elke chime het resultaat van nauwgezet vakmanschap. De Koshi wordt ambachtelijk met de hand gemaakt. De klankkast van een Koshi Chime is gemaakt van bamboe fineer. Dit materiaal staat al sinds de prehistorie bekend om zijn akoestische kwaliteit. Het fineer wordt kruislings verlijmd voor extra stevigheid en is behandeld met natuurlijke olie.


Binnen in de klankkast zijn 8 metalen staafjes van verschillende lengte. De metalen staafjes in de chime, die de klanken bepalen, worden met zilversoldeer bevestigd op een metalen ring onderin de chime. De staafjes zijn zorgvuldig afgesteld om de interactie van tonen en boventonen te verfijnen in een cirkelvormige stroom van harmonieën. De staafjes worden net zolang bewerkt tot ze de juiste toon hebben.


Koshi sound journeys utrecht klanksessie ontspannen ontladen
De Koshi is erg geliefd tijdens sound journeys


Hoe bespeel je de Koshi

Houd de Koshi bij de ring van het koordje vast en beweeg het heel voorzichtig. Een magisch spel van harmonieuze klanken zal je in een stille verwondering achterlaten. Hoe zachter je beweegt, hoe mooier de klanken zijn. Het kristalheldere, ontspannende geluid kan je in stille verwondering achterlaten. Als je goed luistert, kun je zelfs de trillingen horen binnen in de klankkast. Heb je daar zelf geen zin in? Dan kun je hem ook bij het raam of de deur ophangen en dan zul je hem zeker regelmatig vanzelf horen spelen. Ook leuk zo onverwachts. :)


De Koshi is heel populair tijdens de sound journeys vanwege de vredige en zachte klanken

Welke soorten Koshi zijn er?

Gelukkig heeft deze lijn verschillende soorten die allemaal weer anders klinken. En daar zijn de meeste mensen blij mee want van deze fijne geluiden is het zeker niet erg om variaties te hebben. Er zijn 4 verschillende Koshi Chimes. Terra, Aqua, Aria en Ignis. Deze zijn geïnspireerd en vernoemd naar de 4 elementen; Aarde, Water, Lucht en Vuur. Iedere element heeft zijn eigen klank en tonen. Maar bijvoorbeeld 10 Aarde Chimes klinken dus allemaal exact hetzelfde.


Terra – Aarde

Het element Aarde staat voor rust en geborgenheid. De sterrenbeelden Stier, Maagd en Steenbok zijn verbonden met het element Aarde.

De stemming van de Terra is: ♪♫ G C E F G C E G


Aqua – Water

Water staat symbool voor het in beweging zijn.

De klank van de Koshi Aqua kabbelt, het stroomt. Met je ogen dicht is het makkelijk voor te stellen dat je op de oever van een rustig stromend riviertje zit. De sterrenbeelden Vissen, Kreeft en Schorpioen zijn verbonden met het element Water.

De stemming van de Aqua is: ♪♫ A D F G A D F A


Aria – Lucht

Lucht is het symbool van vrijheid.

De klank van de Koshi Aria is luchtig en teer. Een klank die past bij beelden van vlinders die fladderen in de lucht. De sterrenbeelden Waterman, Tweeling en Weegschaal zijn verbonden met het element Lucht.

De stemming van de Aria is: ♪♫ A C E A B C E B


Ignis – Vuur

Vuur is het element van warmte en enthousiasme. De klank van de Ignis maakt blij.

De sterrenbeelden Ram, Leeuw en Boogschutter zijn verbonden met het element Vuur.

De stemming van de Ignis is: ♪♫ G B D G B D G A


Koshi's in de klanksessies

Elke Koshi heeft een specifiek magisch timbre en kan harmonieus met alle anderen worden gespeeld. Ben je benieuwd hoe ze klinken? Gun jezelf een heerlijke en ontspannende klanksessie. Vind je het leuk om een Koshi voor jezelf of voor je kinderen te hebben? Dat is ook mogelijk. Na afloop van een sessie kun je ze op je gemak luisteren en een keuze maken welke je het meest aanspreekt en wilt kopen. Als ze voorradig zijn kun je het gelijk meenemen en anders wordt het voor je besteld. Je kan ook een bestelling plaatsen via de contactpagina. De betoverende Koshi's zitten in de volgende sessies: Sound Journey, Sound Journey XL, Sea Sound Journey, 4 Elementen Sound Journey, Sjamaanse Drumsessie, Klankmassage en de Chakra Klankmeditatie.


Welke Koshi past bij mij? Deze vraag wordt mij vaak gesteld.

  1. De innerlijke keuze: Je kan onderzoeken en ontdekken welk element het meest bij jou resoneert. Soms kun je een innerlijke reactie krijgen of sensatie ervaren als je de opties afweegt. Hierbij kun je denken aan als je leest welke verschillende koshi's er zijn, dat je bijvoorbeeld tijdens het lezen of benoemend een kriebel in je buik bij 1 van de varianten. Of wellicht een andere sensatie of teken. Dat kan dan jouw antwoord zijn.

  2. De astrologische keuze: Een andere optie is dat je jouw keuze maakt aan de hand van je sterrenbeeld of je geboortehoroscoop. Ben je bijvoorbeeld een Tweelingen of een Weegschaal, dan ben je een luchtteken en dan zou je kunnen kiezen voor het element lucht vanwege de match.

  3. De sonologische keuze: Een andere manier om je keuze te maken voor een Koshi is door te luisteren. Je kunt de klanken vergelijken en kijken welke je het mooiste vind klinken. Wees gewaarschuwd; want dit is misschien wel de moeilijkste optie. Ze klinken namelijk allemaal mooi en de kans bestaat dat je ze dan, net als ik, allemaal wilt! :)


Wil je de Koshi's zien en horen? Wil je ervaren wat dit instrument met jou doet? Boek voor jezelf een afspraak in zodat je het zelf kan ervaren.


soundhealer utrecht

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt gekregen in mijn instrumenten. Mocht je nog andere vragen hebben dan kun je altijd verder lezen in de andere artikelen van mijn blog. Je mag me ook een berichtje sturen met jouw specifieke vraag zodat ik je er wat meer over kan vertellen.


In vredige resonantie,


William

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Alle producten